NA PUTU DOLJE

Oni bi 2016. najradije zaboravili: Ovo je deset najvećih gubitnika

28.12.2016 u 09:00

Bionic
Reading

Neki su u protekloj godini gubili premijerske funkcije, neki ministarske, neki nisu dobili one u UN-u… Donosimo vam deset najvećih gubitnika, političara koji su doživjeli teške profesionalne udarce, dramatične odlaske ili su pak u silaznoj putanji. Oni 2016. mogu samo zaključiti riječima: Ne ponovila se!

Tomislav Karamarko: Rušio svoju vladu pa potonuo u anonimnost

Krećemo s Tomislavom Karamarkom. Na jedvite jade dobio je izbore krajem 2015. Na isti je način uspio sklepati Vladu, a za premijera je instalirao Tihomira Oreškovića, biznismena s kanadskom adresom koji slabo govori materinji jezik. Ljubav nije bila dugog vijeka. Karamarko je srušio vlastitu vladu i vlastitog premijera, čime će, ako ni zbog čega drugog, ostati zapisan u analima bizarnosti hrvatske politike. Otišao je s čelnog mjesta u stranci i posve nestao u bespućima anonimnosti.

Zoran Milanović: Pad prvog SDP-ovca i odlazak u konzultante

Logičnim slijedom dolazimo do još jednog koji 2016. neće pamtiti po dobru. U godini koju je obilježila smjena na čelnim pozicijama najjačih stranakadugogodišnji šef SDP-a Zoran Milanović doživio je poraz na parlamentarnim izborima. No i to je, ako je suditi po subjektivnom dojmu, bio scenarij kojem se zapravo potajno nadao. Umorni i pomalo već bezidejni Milanović na izbore je poslao isto tako već istrošene ljude u isto vrijeme govoreći o novim snagama.

Iako je dobio najviše preferencijalnih glasova na izborima te ušao u Sabor, Milanović se povukao s čelnog mjesta u stranci. Sabor ga ne interesira te se bacio u konzultantski biznis, poput svih političara s iskustvom upravljanja državom. Nakon što je s prijateljem Antom Kotromanovićem viđen u Albaniji, Milanović je osnovao tvrtkuEuroAlba Advisory. No ni to nije prošlo glatko jer se dignula kuka i motika oko toga smije li kao saborski zastupnik imati takvu tvrtku.


Tihomir Orešković u političkim analima bizarnosti

Godina 2016. donijela je sigurno važnu životnu lekciju i Tihomiru Oreškoviću. Eksperiment s dovođenjem tehnokratskog premijera bez iskustva u politici pokazao se kao iznimno neuspješan. Smijenili su ga oni koji su ga i doveli na vlast, što je presedan u Hrvatskoj. No Orešković se ne treba pretjerano zamarati - došao je iz visokog biznisa, a politički izlet će i okončati povratkom u neku megatvrtku. Pitanje je samo koju. Do tada uživa u Zagrebu, druži se s 'građevinama' i uz pratnju tjelohranitelja, na koje još ima pravo, jede kobase na najboljem adventskom događanju u Europi.

Slikanje glasačkog listića

Skandali i pad popularnosti nekoć omiljene predsjednice

Među gubitnike ćemo, iako još nije ni na polovici mandata, uvrstiti i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Nakon prošlogodišnjeg medenog mjeseca i prve godine mandata u 2016. predsjednica kao da se pogubila. Od silne želje da se svima svidi postigla je kontraefekt i popularnost među pukom, barem onim što ga obuhvaćaju ispitivanja javnog mijenja, pala joj je na niske grane. Osim bizarnih skandala, poput snimanja glasačkog listića, slikanja sa zastavom s krivim grbom u Kanadi, dizanja nogu na naslon ili pak nedavnih Pionirovih čokoladica, bilo je tu i ozbiljnijih zamjerki.

Jedna od njih je potpisivanje famoznedeklaracije sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem, kao i preimenovanje pompozno najavljivanog ureda za mlade u vojni ured te konstantno odgađanje preseljenja predsjedničkog ureda.

Neslavni pad pravaškog dvojca

Pravaški dvojac Čorić – Tepeš uživao je u iznimnoj medijskoj pažnji, no nisu ju uspjeli kapitalizirati u kakav-takav uspjeh na izborima. U postizbornim analizama svrstani su među najveće luzere, stoga su zaslužili mjesto i u našem godišnjem pregledu gubitnika. Njih dvojica su, kao plodovi političkih igrica bivšeg šefa HDZ-a Karamarka, na rujanskim izborimazajedno osvojili 366 glasova!

Tepeš je čak - svojevoljno, kako tvrdi - odustao od mjesta uEuropskom parlamentu,na koje je imao pravo kao zamjena za Davora Ivu Stiera nakon što je on postao ministrom vanjskih poslova. Na unosnu plaću u Bruxelles otišla je sljedeća s liste Domoljubne koalicije na euroizborima 2015., Željana Zovko


Bandić bez energije po šesti mandat

Gasi li se polako politička zvijezda Milana Bandića, vječitog vladara metropole, koji u proljeće sljedeće godine juri po šesti mandat? Gradonačelnik, čija je glavna odlika bila energičnost, kao da više nema ni snage ni želje za upravljanje gradom. Uz to su mu nad glavom optužnice za razne malverzacije, namještanje poslova i sve one 'tričarije' o kojima pišu novinari gradskih rubrika već više od desetljeća i pol. Ovog puta Bandić ima i dosta jake protukandidate. Ima li i dalje političku moć, vidjet ćemo u svibnju na lokalnim izborima.

Hasanbegovićeva neprežaljena fotelja u Runjaninovoj

Zlatko Hasanbegović, bivši ministar kulture, i dalje je politička zvijezda. Gdje je viđen, s kim se sastao, na kojoj će funkciji biti? Sto je pitanja postavljeno oko najomraženijeg za jedne i najobožavanijeg ministra kulture za druge. Špekuliralo se da bi ga HDZ mogao kandidirati za gradonačelnika Zagreba, nuđen mu je navodno Državni arhiv te saborski Odbor za kulturu i znanost, no on je htio samo jednu poziciju – onu ministra kulture.

Niti jak pritisakpojedinih udruga s desne stranepolitičkog spektra na tadašnjeg mandatara Andreja Plenkovića nije pomogao Hasanbegoviću da zadrži svoju fotelju u Runjaninovoj; u nju je sjeo njegov, kako je sam kazao, političkiantipod - Nina Obuljen. No Hasanbegović sigurno nije još rekao svoje. Vidjet ćemo što će mu donijeti 2017.


Miro Kovač izgubljen u 'bedastoćama'

Nekoliko dana prije konačnog formiranja Vlade dotadašnji ministar vanjskih poslova Miro Kovač tvrdio je da su glasine da će ga zamijeniti Davor Ivo Stier – bedastoće. One su se ipak obistinile i Kovač je morao reći pa-pa ministarskoj fotelji. Postao je saborski zastupnik koji ne propušta priliku kritizirati svog nasljednika. No Sabor mu je tek rezervna pozicija, do neke druge, bolje prilike.

Fijasko Vesne Pusić u UN-u

Njegova prethodnica, nekadašnja ministrica vanjskih poslova također se morala pomiriti sa saborskom foteljom. Životna ambicija da postane glavnom tajnicom UN-a pala joj je u vodu sredinom godine na izmaku. U prvom krugu glasovanja za novog glavnog tajnika UN-a u Vijeću sigurnosti Vesna Pusić zauzela je 11., pretposljednje mjesto. Procijenila je potom da joj šanse nisu realne i u kolovozu je odustala od kandidature.

Pametno ostalo bez Sabora

Stranka Pametno prije rujanskih izbora slovila je kao moguće iznenađenje. Sve ankete predviđale su ulazak u Sabor ekipe iz Splita kojoj je na čelu bračni par Puljak. Medijska pažnja, pompozno predstavljen program, čak i izlazne ankete govorile su da Pametno ulazi u Sabor. No broj glasova je presudio, a Puljkovi se spremaju za novi uzlet i za lokalne izbore. Tko zna, možda će u 2017. biti u kategoriji dobitnika.