AUTONOMNA ŽENSKA KUĆA ZAGREB

One su promijenile našu percepciju nasilja nad ženama

23.11.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Autonomna ženska kuća Zagreb u 20 godina svog djelovanja postala je sinonim za borbu protiv nasilja u obitelji. Prva ženska kuća na ovim prostorima promijenila je percepciju o nasilju nad ženama, aktivistice i djelatnice za taj problem senzibilizirale su javnost, ali i policiju, sudstvo i zakonodavnu vlast

Autonomna ženska kuća Zagreb sljedećeg mjeseca slavi 20. rođendan. Tijekom tog razdoblja sigurnost i zaštitu u kući na tajnoj lokaciji u Zagrebu našlo je na stotine žena i djece žrtava nasilja.


Djelatnice ženske kuće, a posebice voditeljica Neva Tölle svojim konstantnim istupima u medijima odgajaju javnost da ne bude tolerantna prema nasilju nad ženama bilo koje vrste.

Naime, prema istraživanju koje je AŽKZ proveo 2003. godine, pokazalo se da je svaka treća žena u Hrvatskoj bila žrtva fizičkog nasilja svog supruga, partnera ili dečka. Gotovo jednak broj žena bio je prisiljavan na neželjeni seksualni odnos od strane svog partnera.

Kako zapravo AŽKZ djeluje?

Žene žrtve nasilja i njihova djeca u kući mogu biti smješteni najviše godinu dana. Osim fizičke sigurnosti, koju prije svega garantiraju tajnost lokacije čije se otkrivanje može kazniti i s tri godine zatvora, sigurnosne kamere te alarmni sustav povezan sa zaštitarskom tvrtkom, djelatnice Autonomne ženske kuće Zagreb pružaju im psihološku i pravnu pomoć te rješavanje egzistencijalnih problema.

Nakon dugogodišnjeg maltretiranja, bilo fizičkog, bilo psihičkog, bilo seksualnog, žene žrtve nasilja treba osposobiti za samostalni život. Poslije smještaja u kuću, na ženi je odluka hoće li se razvesti od nasilnika. Na usluzi su im pravnice koje daju savjete i praktičnu pomoć za brakorazvodne postupke, skrbništvo nad djecom ili alimentaciju. Praksa je pokazala da žene kada dođu u sigurnu kuću nisu upoznate sa svojim pravima.

Jedan od ciljeva boravka u sigurnoj kući jest i naučiti ženu kako da se brine sama za sebe i svoje dijete te da upozna svoja prava. Psihološku pomoć dobivaju i djeca, koja su zajedno sa svojim majkama izložena nasilju, ako ništa drugo, dovoljna je trauma vidjeti kako otac tuče majku. U Autonomnoj ženskoj kući Zagreb posebni se programi provode i nad djecom kako bi ih se riješilo trauma, podignulo samopouzdanje, ali i popravio odnos s majkom.

Djelatnice, suradnice i volonterke pomažu im pri pronalasku zaposlenja i rješavanju stambenog pitanja. Nakon izlaska iz Autonomne ženske kuće nekadašnja žrtva nasilja mora biti spremna nastaviti svoj život u drugim uvjetima i okolnostima, bez nasilja.

Nazovi za pomoć

Osim smještaja u sigurnoj kući, postoji i Žensko savjetovalište,, a upravo tamo ili na besplatnom telefonskom broju 0800 55 44 žene mogu dobiti podršku, savjet ili informaciju. Taj broj mjesečno okrene i 300-tinjak žena.