ISTOČNA EUROPA SE MIJENJA

Ona podržava LGBT i protivi se zabrani pobačaja. On se sprda s izborima i igra ping-pong. Što donose nova lica na čelu Slovačke i Ukrajine?

01.04.2019 u 21:59

Bionic
Reading

Tijekom vikenda održan je prvi krug predsjedničkih izbora u Ukrajini i drugi krug u Slovačkoj, na kojima je nastavljen trend podrške kandidatima koji se bore protiv postojećeg političkog establišmenta. U Ukrajini vodi komičar bez ikakvog političkog iskustva Vladimir Zelenski, dok je u Slovačkoj pobijedila ekološka aktivistica i pravnica Zuzana Čaputova

Vladimir Zelenski (41), čije je političko iskustvo ograničeno na ulogu profesora povijesti koji je naglo postao predsjednik u TV seriji, dobio je 30,4 posto glasova i u potpunosti je iskoristio trend odbacivanje elita što je osobito jak u Ukrajini, zemlji od 45 milijuna stanovnika, nakon godina poluratnog stanja, teških gospodarskih problema i korupcijskih skandala.

Kritičari se, međutim, pitaju ima li on kapacitet za upravljanje zemljom i upozoravaju na neodređenosti njegova programa.

Zuzana Čaputova (45) širu je prepoznatljivost stekla nakon što je sudjelovala u prosvjedima zbog ubojstva novinara Jana Kuciaka, a ono je potreslo Slovačku. Ubojstvo je izazvalo revolt protiv političkih elita u zemlji s 5,4 milijuna stanovnika, članici Europske unije i NATO-a, te pad vlade.

Čaputova je članica Progresivne Slovačke, liberalne stranke koja nema nijednog zastupnika u slovačkom parlamentu. Obećala je da će je napustiti bude li izabrana na predsjedničku dužnost. U kampanji su je podržale neke opozicijske stranke, manja stranka u vladajućoj koaliciji koja predstavlja mađarsku manjinu i predsjednik na odlasku Andrej Kiska, a našla se na udaru Crkve i konzervativnih krugova zbog potpore LGBT zajednici i stavu prema pobačaju.

  • +10
Zuzana Čaputova Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Njezin protukandidat oličenje je političke birokracije i establišmenta Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije u dva mandata, kojeg je podržala i vladajuća socijaldemokratska stranka SD-Smer. Vladajuća stranka kompromitirana je korupcijom, nepotizmom i aferom zbog ubojstva novinara, u kojoj je na vidjelo izašla sprega političke nomenklature s talijanskom mafijom.

Čaputova je obećala kraj 'otmice države' - povlačenja konaca kojima se upravlja državom iz pozadine. Nazivaju je 'slovačkom Erin Brockovich' zbog toga što je 14 godina vodila borbu protiv ilegalnih odlagališta u njezinu rodnu gradu Pezinoku, nedaleko od Bratislave.

Razočarani su prepoznali Čaputovu kao novo lice, za koje vjeruju da bi moglo donijeti promjene i provjetriti postojeći sustav bez obzira na političko neiskustvo. Štoviše, može se reći da se na političko neiskustvo Čaputove i Zelenskog, u svakoj zemlji na svoj način, gleda kao na plus jer ih postojeći koruptivni sustav nije iskvario.

  • +12
Vladimir Zelenski Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kampanja Vladimira Zelenskog iskoristila je posvemašnje razočarenje u Ukrajini aktualnim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Njegova kampanja u velikoj mjeri računa na visok odaziv među mlađim biračima željnima promjena u zemlji te razočaranih nedostatkom reformi i tromim gospodarstvom. Prije pet godina Ukrajinci su zbacili bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča u uličnim prosvjedima protiv korupcije. Mnogi danas smatraju da obećanja s trga Maidan, u glavnom gradu Kijeva, epicentru bunta protiv bivšeg predsjednika, nisu ispunjena, posebno dio vezan uz iskorjenjivanje korupcije.

Zelenski je i tijekom kampanje prihvatio ulogu koja mu je namijenjena te je vodio neortodoksnu kampanju u kojoj je nastupao kao stand-up komičar, umjesto da se obraća biračima na tradicionalnim skupovima. U nedjelju je rezultate izbora dočekao u lounge baru u Kijevu, u kojem je organiziran ping-pong turnir, na kojemu je glavna nagrada bila partija s njime. Tijekom kampanje izbjegavao je redovno razgovarati s novinarima te se zapravo malo zna o njegovim političkim stavovima, što izaziva zabrinutost i u Moskvi i na Zapadu.

  • +7
Predsjednički izbori u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO / EPA