sdp-ovi gradonačelnici

'On je u razmišljanjima, no po svemu sudeći isturit će se': Mladi lav iz Ploča ulazi u utrku za šefa SDP-a

09.07.2020 u 19:07

Bionic
Reading

U natjecanje za novog predsjednika SDP-a po svemu sudeći uključit će se mladi gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, liječnik kojega se posljednjih godina predstavlja kao novo lice ove stranke, neslužbeno doznaje tportal. Krstičević neće objaviti svoju kandidaturu sve dok se unutarstranački izbori formalno ne raspišu, što je i očekivano, no o njoj se već uvelike raspravlja - posebno u krugu SDP-ovih gradonačelnika i načelnika koji su prije dvije godine uputili zajedničko pismo članovima, apelirajući na jedinstvo i otvoren razgovor unutar stranke

Osim samog Krstičevića, pismo su tada potpisali gradonačelnik Trogira Ante Bilić, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Uoči parlamentarnih izbora koordinacija SDP-ovih gradonačelnika i načelnika čak je formalizirala svoj status i priključili su joj se neki novi članovi, a mediji su ih kolokvijalno prozvali 'mladim lavovima SDP-a'. Davoru Bernardiću tada su poručili da kao dokazano uspješni kadrovi očekuju visoka mjesta na izbornim listama. Neki su ih dobili, dok su se neki povukli jer nisu bili zadovoljni. Spomenuti Krstičević, recimo, odbio je deveto mjesto u 10. izbornoj jedinici.

>> [GRAFIKE] Neke znate, neke ćete tek upoznati: Ovo su ljudi koje ste izabrali u Sabor

'On je u razmišljanjima, no po svemu sudeći isturit će se. A ako se to dogodi, velike šanse su da će ga većina nas podržati', potvrdili su za tportal neslužbeno neki članovi ove SDP-ove inicijative, potvrdivši da su posljednjih dana u kontaktu i da će se idućih dana sastati 'na kavi'. Zasad otvoreno govore samo neslužbeno, dok su službeno u pravilu suzdržani, a neki ne žele ni istupati.

'Bernardić simptom politike SDP-a'

'Cijela stranka oporavlja se od knock-downa na izborima. Nastojimo ne razmišljati o kandidatima kao kandidatima, nego o definiranju novog smjera stranke, u koji bi se uklopio novi predsjednik. Pokazalo se da nas je pravilo 'jedan član - jedan glas' dokrajčilo jer uvijek ostane velik dio nezadovoljnih članova koji onda ruše vodstvo, pa onda vodstvo sastavlja loše izborne liste, pa se sve vrti ukrug, dok nam rejting i utjecaj padaju', kaže drugi član ove skupine.

Krstičević je odbio razgovarati na ovu temu. Ovog tjedna dao je programatski intervju za Večernji list, u kojemu je izjavio:

'Davor Bernardić je rezultat, medicinski rečeno, simptom politike SDP-a u posljednjih 20 godina. U tom razdoblju SDP je konstantno gubio svoju socijaldemokratsku supstancu u obliku zastupanja radničkih interesa i interesa društveno marginaliziranih skupina. Prekinuta je suradnja sa sindikatima, nedovoljno se ulagalo u edukaciju članstva i terenski rad, a koji je nužno morao podrazumijevati solidarne akcije s ugroženim skupinama, ponajprije radnicima. U tom smislu većina vodstva nosi odgovornost jer su oni eksponenti tih promašenih i devijantnih politika', rekao je 33-godišnji Krstičević. Dodao je i da je 'SDP-u potrebna promjena gotovo svih supstanci' i 'jasna vizija moderne lijeve politike'.

S kolegama gradonačelnicima Krstičević je u lipnju 2018. godine, u vrijeme previranja unutar SDP-a koja su protumačena kao puč Peđe Grbina i Siniše Hajdaša Dončića protiv predsjednika Davora Bernardića, potpisao pismo upućeno svim članovima u kojemu se apelira na razgovore svih strana i rješavanje problema unutar stranke. Također, odbili su potpisati pismo Grbina i Hajdaša Dončića protiv Bernardića.

'Ako to nije restart, onda ne znam što jest '

SDP-ov gradonačelnik Trogira Ante Bilić za tportal je kazao da je skupina gradonačelnika 'u kontaktima i konzultacijama', no da je prije svega potrebno definirati novu politiku na tragu moderne socijaldemokracije, a posebno modernih ekonomskih lijevih politika. O konkretnim imenima nije želio govoriti, a na zamolbu da prokomentira kandidaturu Peđe Grbina odgovorio je:

'On je dobio najviše preferencijalnih glasova i svakako ima legitimitet, no nije sve na predsjedniku, nego upravo u smjeru stranke', kaže Bilić.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković kaže da od SDP-a trenutno očekuje prekid podjela na klanove.

'To je jedan od glavnih razloga zašto smo danas tu gdje jesmo. Najprije su bili 'Milanovićevi', pa su bili 'Bernardićevi', a tko zna koji će sada biti i do kada ćemo nastaviti s unutarstranačkim ratovima, dok sve ostalo prolazi mimo nas. Nismo odgovorili ni na jedan problem i izazov današnjeg vremena, zauzeti smo samo svojim unutarnjim demonima i onda se čudimo što se u 'naš' prostor uguralo Možemo. Postali smo troma stranka u kojoj se, izgleda, većina brine o svojoj poziciji, a da nema nikakav rezultat ni povjerenje građana. Bitni su samo osobna pozicija i stranački klan, što je rezultiralo listama koje smo imali i mandatima koje smo dobili. I što se onda čudimo?' kaže Marković za tportal.

'Budući predsjednik treba imati hrabrosti da to prekine, treba imati jasan stav, širinu, uvažavanje, ali i hrabrost da okrene stranku prema modernoj ljevici koja želi biti među svojim građanima i boriti se za njih', dodala je. Na pitanje hoće li 'gradonačelnička skupina' na unutarstranačkim izborima imati svog kandidata, Marković odgovara:

'Uvijek smo u kontaktu, stalno surađujemo, imamo slične ili iste probleme i većinom isto viđenje toga kako SDP treba izgledati. Moji kolege predstavljaju zdrav dio jezgre SDP-a, dokazali su se u svojim sredinama, priznati su među građanima i promijenili su svoje sredine. Ako to nije restart, onda ne znam što jest. Šteta da to Bernardić nije znao kapitalizirati i više nas istaknuti. O svemu razgovaramo i ne isključujemo nikakve opcije', zaključuje gradonačelnica Supetra.

Kovač neodređen

Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, koji je početkom godine izabran za voditelja ove skupine unutar SDP-a, nešto je suzdržaniji: za tportal kaže da će 'sigurno međusobno razgovarati', no zasad daje podršku svim kolegama koji se žele kandidirati za predsjednika stranke.

'Preuranjeno je govoriti o konkretnim imenima. Da, Peđa Grbin je također dobar kandidat, kao i neki drugi koji bi se možda mogli kandidirati. U tome im dajem podršku', neodređen je Kovač.