ISTRAŽIVANJE CRO DEMOSKOP

Omraženi Bandić i Sanader, Josipović omiljen

04.03.2010 u 10:36

Bionic
Reading

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno u prva dva dana ovog mjeseca na uzorku 1.300 ispitanika, pokazuje koliko su SDP i HDZ stabilizirali svoje stranačke podrške uz nešto izraženiju prednost oporbene stranke, a na političkoj sceni izdvajaju se tri osobe; Josipović, Kosor, Rohatinski

SDP je u ovomjesečnom istraživanju izbor 32,2 posto hrvatskih građana koji bi izišli na izbore. S druge je strane premijerka i predsjednica HDZ-a, Jadranka Kosor uspjela stabilizirati podršku svojoj stranci na razini od oko 24 posto. HNS se čvrsto drži na poziciji treće političke stranke u zemlji (5,9 posto), a HSS je na četvrtom mjestu i ujedno posljednja stranka iznad izbornog praga (5,3 posto).

Najpozitivniji političar u zemlji novi je stanar Pantovčaka - Ivo Josipović, za 39,1 posto ispitanika. Na drugom je mjestu premijerka Jadranka Kosor (16,6 posto ispitanika). Bivši predsjednik Stjepan Mesić na trećem je mjestu (5,7 posto), a četvrto mjesto ovaj mjesec je zauzeo nepolitičar s velikom političkom težinom: guverner HNB-a Željko Rohatinski (2,2 posto).

Ivo Sanader, bivši premijer i bivši HDZ-ovac, i dalje je najnegativniji političar Hrvatske (39,3 posto) iako više nije aktivan u političkoj areni. Svi su političari negativni za 9,2 posto ispitanika, a na ovoj ljestvici 'negativaca' bivši je SDP-ovac Milan Bandić koji bilježi negativni doživljaj u visini od 6,1 posto. Zoran Milanović četvrti je na ljestvici s izborom od 5,9 posto.

Među deset najnegativnijih političara su Luka Bebić (4,1 posto), Andrija Hebrang (3,8 posto), Ivan Šuker (2,8 posto), Stjepan Mesić i Vladimir Šeks (obojica po 2,6 posto) i Jadranka Kosor (2,1 posto).

Najvažniji događaj prethodnog mjeseca prema izboru hrvatskih građana bila je svečana prisega novoga hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i početak njegova mandata i to prema izboru 50,5 posto ispitanika. Gospodarska kriza mjesecima je najvažnija tema za veliki dio naših građana (ovog mjeseca za 31,4 posto). Vladine mjere za poticanje gospodarstva treća su najvažnija tema za 4,7 posto građana, a slijedi donošenje novog Zakona o udžbenicima 2,4 posto.

Rad koalicijske Vlade Jadranke Kosor zabilježio je blagi pad ocjene u odnosu na prošli mjesec (sada 3,34 prema prošlomjesečnih 3,42. posto). U ovomjesečnom mjerenju rad Vlade RH u potpunosti ili uglavnom podržava 54,3 posto dok je ne podržava oko 30 posto ispitanika, uz 16,6 posto s neutralnim odnosom.

Ispitivanje političkih preferencija usmjereno je i na odnos prema hrvatskom članstvu u EU. I ovaj mjesec je potpora članstvu ispod polovice: 49,7 posto. Protiv članstva u EU izjasnilo se 38,9 posto, uz 11,4 posto neodlučnih.