LOKALNI MEGAPROJEKT

Omiš: Saniraju se stijene, bit će i evakuacije građana

13.12.2016 u 16:16

Bionic
Reading

Tridesetak milijuna kuna vrijedan projekt sanacije stijena iznad Omiša, kojim će se napokon otkloniti opasnost od kamenih gromada što prijete nad kompletnim gradom i već su u nekoliko navrata ugrozile i imovinu i živote, predstavljen je netom nakon fizičkog početka radova. Između ostalog, najavljeno je da će u idućim mjesecima dio građana vjerojatno morati biti evakuiran prilikom izvođenja zahtjevnijih sanacijskih zahvata pomoću helikoptera

Omiški megaprojekt pripremao se i odgađao godinama, a prošlog ljeta po nalogu Vlade odlučeno je da će se financirati sredstvima Fonda za zaštitu okoliša. Najveći dio radova obavit će se do ljeta 2017. godine, a završetak zahvata zasad je planiran za godinu kasnije - premda uvijek postoji mogućnost širenja zahvata ako se za time pokaže potreba.

'Povećavamo sigurnost građana, posebno onih koji žive u starom dijelu grada. Pozivam ih da prate informacije koje objavljujemo na internetu i na Facebook stranici grada, a vjerojatno ćemo organizirati i javne forume', najavio je zamjenik gradonačelnika Ivo Tomasović, koji gradom upravlja nakon što je Ivan Kovačić preuzeo funkciju potpredsjednika Vlade.

'S obzirom na opasnosti i sve ono što bi moglo prijetiti stanovništvu, moram naglasiti da su u tijeku javne nabave tražene dodatne garancije koje je izvođač morao ispuniti ne samo za dobro ispunjenje radova, nego i za osiguranje od potencijalno neugodnih i neželjenih situacija', kazala je načelnica sektora u Fondu za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić.

Projektant Miro Čagalj opasnosti je slikovito dočarao kao 'odronjavanje fragmenata stijena i pad s velikih visina, ali i odskok samih stijena prilikom pada za čak 10 do 40 metara'.

Radovi iznad Omiša već su u punom jeku, a predstavnici tvrtki Comporto i Swietelsky, izvođača radova, najavili su da će biti obustavljeni jedino tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.