U HDZ-U SLIJEDE OSTAVKE

Omiš može odahnuti: Prebrojavanje glasova nije promijenilo rezultat!

11.03.2015 u 15:03

Bionic
Reading

Naknadno prebrojavanje nevažećih listića u Omišu na koncu ipak nije promijenilo rezultat izbora: HDZ-u je priznato 12 dodatnih glasova, jedan važeći listić pripisan je Nezavisnoj listi Ivana Kovačića, dok je dva listića koja su bila sporna HSP-u Izborno povjerenstvo potvrdilo kao nevažeće.

Omjer snaga u Gradskom vijeću tako ostaje nepromijenjen: Kovačić ima 9 glasova, HDZ-ova koalicija šest, a SDP i HSP po jedan.

Predsjednik omiškog HDZ-a i dugogodišnji gradonačelnik tog grada Ivan Škaričić u srijedu ujutro najavio je da će podnijeti ostavku na stranačke dužnosti, nakon izbornog debakla i otvorene poruke iz centrale stranke da bi to trebao učiniti.

Izjavio je da najodgovornijim za poraz smatra sebe i dopredsjednika stranke Miju Mimicu, inače neuspjelog kandidata za gradonačelnika. Obojica bi ostavke trebali podnijeti na večerašnjoj sjednici gradskog ogranka stranke.

Podsjetimo, iako su izvanredni lokalni izbori u Omišu završili trijumfom nezavisnog gradonačelnika Ivana Kovačića i njegove liste, koja je u Gradskom vijeću osvojila devet od 17 mjesta i apsolutnu većinu, pomutnju je izazvao lokalni HSP zatraživši ponovnu kontrolu 193 nevažeća listića.

Toj stranci, naime, nedostajala su samo tri glasa da bi umjesto jednog dobila dva gradska vijećnika, a njega bi dobili iz Kovačićeve kvote. Novom - starom gradonačelniku prijetila je opasnost od gubitka većine pa bi bio prisiljen koalirati s dva vijećnika HSP-a ili eventualno jednim iz SDP-a, budući da bi suradnja s HDZ-om koji ima šest vijećnika bila potpuno nemoguća.

Predsjednik HSP-a Omiš Miljenko Vukasović kazao je da ponovna kontrola nevažećih listića 'nije nikakva afera ili spektakl', već logično korištenje svih legalnih i legitimnih prava budući da za još jedno vijećničko mjesto toj stranci nedostaju samo tri glasa. Na ponovljenim izborima zabilježena su 193 nevažeća listića, dok ih je na onim redovnim 2013. bilo 122.

Ponovljeno brojanje glasova u Omišu izazivao je neugodna sjećanja na navodni pokušaj lažiranja izbora, jer je u izbornoj noći prije dvije godine - kada je postalo očito da HDZ nakon dva desetljeća gubi vlast - zabilježen pokušaj kontrole svih nekoliko tisuća glasova, i to bez prisutnosti oporbenih promatrača. Nakon što je omiške ulice preplavilo preko tisuću građana u prosvjedu protiv namještaljki, Izborno povjerenstvo i bivši gradonačelnik Ivan Škaričić odustali su od tog pokušaja.