VLADIN PRIJEDLOG

Omejec, Uzelac i Turković kandidati za suca na Europskom sudu pravde

23.03.2012 u 08:14

Bionic
Reading

Jasna Omejec, Alan Uzelac i Ksenija Turković - postali su i službeno tri kandidata za hrvatskog suca pri Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, koje je hrvatska Vlada predložila Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, doznaje se iz priopćenja Vladinog ureda s današnje zatvorene sjednice Vlade u Banskim dvorima

Temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, hrvatska Vlada je predložila tri kandidata za hrvatskog suca ELJSP-a: Jasnu Omejec, Alana Uzelca i Kseniju Turković. Odluku o konačnom izboru hrvatskog suca pri spomenutom Sudu donijet će Parlamentarna skupština na plenarnom zasjedanju u lipnju ove godine.

Vlada je iza zatvorenih vrata donijela i rješenje o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe za 2012. godinu, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, za uplatu predujma troškova potrebnih za početak rada Arbitražnog suda. Ministarstvu je odobren iznos od 200.000 eura, u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate prema središnjem tečaju Hrvatske narodne banke, za uplatu predujma troškova potrebnih za početak rada Arbitražnog suda. Sredstva će se isplatiti na račun Stalnog Arbitražnog suda u Haagu.

Donesen je i Plan aktivnosti u vezi s arbitražnim postupkom u skladu sa Sporazumom o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije radi osiguranja potrebnih financijskih sredstava iz Državnog proračuna za 2012. S obzirom na to da je ova točka dnevnog reda klasificirana oznakom ograničeno, Vladin Ured za odnose s javnošću napominje da nije u mogućnosti objaviti detalje ove odluke.