ČEKAJU SE NOVI PRAVILNICI

Omejec: Kazne za parkiranje ipak treba platiti

11.09.2009 u 15:03

Bionic
Reading

Svi pravilnici gradova i općina o naplati parkiranja, koje je Ustavni sud ocjenio neustavnim, prestaju važiti tek 31. prosinca 2009. Do tog su datuma oni na snazi i obvezuju sve na koje se primjenjuju, priopćio je Ustavni sud.

Izjava suca-izvjestitelja, emitirana u jučerašnjem Dnevniku, bila je vezana uz pojedinačne sudske postupke pred redovnim sudovima, a ne uz odluku Ustavnog suda, javlja HRT.

Ustavni sud upućuje ispriku građanima ako je izjava pogrešno shvaćena, navodi se u priopćenju koje je potpisala predsjednica Suda Jasna Omejec.

Podsjetimo, Ustavni sud RH u ožujku je donio odluku kako je naplata parkiranih kazni protuzakonita i protuustavna. Određen je i zakonski rok za prilagodbu, no građani nisu znali jesu li tom periodu dužni plaćati kazne koje izriču parkirna poduzeća.

Parkirne karte čine 20 posto gradskih proračuna, a u Zagrebu iznose i do 250 kuna. Tako Zagrebparking godišnje uprihodi oko 20 milijuna kuna. Direktor Zagrebparkinga i predsjednik Hrvatske parking udruge Mate Kraljević šokiran je. Najavio je kako se nada da će se nastaviti raditi kao i do sad. U protivnom, kaže, radi se o anarhiji.

I splitski parkirni koncesionar trpi milijunsku štetu jer je i Županijski sud u Splitu naplatu parkirnih kazni u Omišu proglasio nezakonitom. Stoga ondje već traže model da svoj pravilnik usklade s odlukom Ustavnog suda. Prema riječima direktora Prometa Igora Vitića sadašnje kazne platit će se sigurno samo će se one zvati drugačije.