VJETAR U ZADRU

Olujni zapadnjak razbijao brodice i rasplamsao požare

26.08.2012 u 18:44

Bionic
Reading

Alarmantno je stanje na zadarskom području, na kojem je tijekom poslijepodneva buknulo šest velikih požara. Nošeni snažnim zapadnim vjetrom požari su se širili i primorali vatrogasni stožer na mobilizaciju svih raspoloživih snaga koje je preko lokalnih medija pozivao na prijavak u postrojbu

Između 14.15 i 14.35 sati dojavljeno je pet požara i to u Selinama, Privlaci, Radovinu, Nadinu i Obrovcu, a nešto prije 16 sati buknuo je požar i u Zemuniku. Zračne snage zbog jakog zapadnog vjetra djelovale su tek u Radovinu i Selinama i to po jedan kanader čiji je pilot uočio osobu koja podmeće požar dok su se vatrogasci istovremeno borili s vatrenom stihijom. O svemu je obaviještena i policija.

Požar u Radovinu lokaliziran je, a vatrogasci i dalje saniraju požarište. Kanader je prestao s djelovanjem, a zamijenila su ga dva zračna traktora. U Privlaci je požar ugašen, no nije ga ugasio kanader, kako u svom priopćenju navodi DUZS, već vatrogasci JVP Zadar, DVD Privlaka, Vir, Vrsi i Pljusak, tvrde u zadarskom Vatrogasnom operativnom centru.

Snažan vjetar na Trpimirovoj obali stvarao je velike valove koji su snažno udarali u privezane brodice odbacujući ih do obalnog zida ili susjednih brodica, pri čemu su neke i vidno oštećene. Na toj su prometnici valovi na pojedinim dionicama na trenutke poplavljivali cestu cijelom njenom širinom i ugrožavali sigurnost prometa. Nevrijeme je razlog promjene lokacija projekcije filmova 'Avvantura Festivala Film Forum Zadar' koje se sele u zatvorene prostore kluba Arsenal i Kazališta lutaka.