na sjevernom jadranu

Olujni vjetar i valovi oštetili Ininu plinsku platformu 'Ivana D'

07.12.2020 u 11:10

Bionic
Reading

Olujni vjetar i valovi na sjevernom Jadranu oštetili su Ininu nenastanjenu plinsku platformu Ivana D, koja je prestala odašiljati signal i ne vidi se s obližnje platforme Ivana A, izvijestila je Ina u ponedjeljak

"Uslijed jakog vjetra i velikih valova na sjevernom Jadranu tijekom vikenda, u poslijepodnevnim satima u subotu 5. prosinca došlo je do gubitka procesne komunikacije i navigacijskog sustava, a potom i vizualnog kontakta s nenastanjenim eksploatacijskim odobalnim objektom Ivana D", priopćila je Ina.

Riječ je, kako se navodi o monopodskom (na jednom stupu) satelitskom objektu bez posade, pomoću kojeg se proizvodi prirodni plin te se prije opisanih događaja automatski aktivirao sustav za isključivanje u nuždi, pa su zatvaranjem dubinskih sigurnosnih ventila plinske bušotine dovedene u sigurno stanje, dok je tlak u plinovodu ostao stabilan.

Događaj nije imao štetnog utjecaja na okoliš, kažu u Ini.

Dodaju da su, sukladno propisima i zakonskim obvezama, o događaju pravovremeno izvijestili sva nadležna tijela.

U Ini kažu da će se zbog izrazito lošeg vremena, tijekom sljedećih dana zbog nastale situacije proizvodni proces na povezanim eksploatacijskim odobalnim objektima pratiti s većom pozornošću, te će se poduzeti dodatne mjere po potrebi.

"Sigurnost opskrbe nije ugrožena i proizvodnja se na svim ostalim odobalnim eksploatacijskim objektima odvija po planu", ističu u Ini.

Dodatne informacije o stanju Ivane D prikupit će se čim vremenske prilike dopuste da se na siguran način pristupi lokaciji odobalnog eksploatacijskog objekta, dodaju.

O događaju je izvijestila i Koordinacija za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, koja je, kako navodi, u nedjelju zaprimila Ininu obavijest o gubitku vizualnog kontakta s platformom Ivana D.

"Koordinacija nastavlja pratiti situaciju te je u stalnoj komunikaciji s operatorom i ostalim nadležnim tijelima. Odmah po smirivanju vremenskih prilika, pristupit će se utvrđivanju stvarnog stanja odobalnog objekta te provođenju svih potrebnih radnji, o čemu će Koordinacija pravodobno obavijestiti javnost", kaže se u priopćenju Koordinacije.

Ističe se da posada na nastanjenim okolnim objektima nije ugrožena.