NEMA OZLIJEĐENIH

Olujna bura srušila vjetrenjaču na Pagu

07.10.2017 u 21:35

Bionic
Reading

Olujna bura slomila je u petak navečer jedan od propelera na vjetrenjači Vjetroelektrane Pag sa sjeverne strane grada Paga, a nakon toga se urušila cijela konstrukcija vjetrenjače, ali nitko nije ozlijeđen.

Direktor Vjetroelektrane Pag Tonći Panza izjavio je u subotu navečer za Hrvatsku televiziju kako je u petak na Pagu puhala jaka bura, dodavši kako je to jedan od razloga da se istraže i utvrde uzroci lomljenja propelera na vjertrenjači. 

Najprije je slomljena jedna od triju elisa na vjetrnjači, a svaka od elisa duga je 25 metara. Centrifugalna sila odbacila je elisu stotinjak metara od vjetrenjače, a pretpostavlja se da je, s preostale dvije elise u vrtnji, vjetroelektrana vjerojatno ispala iz ravnoteže i urušila se, objavio je HTV.

Panza je istaknuo kako je ovo prvi slučaj u Hrvatskoj, otkako imamo vjetrolektrane, da se jedna urušila, te da je najvažnije da nema ozlijeđenih, a poduzete su i sve mjere osiguranja, među ostalim isključeno je i napajanje, kako ne bilo dodatnih problema.     

  • +6
Orkanska bura u Dalmaciji Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala/PIXSELL

Svaka vjetrolektrana teška je oko 35 tona, strujom može opskrbiti do 600 kućanstava, a procijenjena šteta je oko 600 tisuća eura. Na  ostalih šest vjetrenjača na Pagu nisu primjećena oštećenja.