KOSOR BORISU TADIĆU

'Oluja je legitimna akcija i pobjeda nad tiraninom'

08.08.2011 u 17:23

Bionic
Reading

Hrvatska vlada, reagirajući na izjave srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, poručila je da je osloboditeljska operacija Oluja bila legitimna i pravedna akcija, priopćeno je u ponedjeljak iz hrvatske vlade

U svezi sa stajalištima srbijanskog predsjednika Borisa Tadića o ovogodišnjoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te dana hrvatskih branitelja, Ured predsjednice Vlade Republike Hrvatske ponovno ističe kako je osloboditeljska operacija Oluja bila legitimna i pravedna akcija kojom je pobijeđena agresorska politika Slobodana Miloševića. Osim što su Olujom oslobođena okupirana područja u Republici Hrvatskoj, pobjeda nad tiraninom je i našim susjedima otvorila put u demokraciju', navodi se u priopćenju.

'Vlada Republike Hrvatske će se i dalje zauzimati za razvoj dobrosusjedskih odnosa temeljenih na načelima slobode i demokracije, te odbacivanju svakog oblika rehabilitacije ili relativizacije Miloševićeve agresorske politike', navodi se u priopćenju.

Srbijanski predsjednik Tadić u nedjelju je u priopćenju 'najoštrije osudio' izjavu hrvatske premijerke Jadranke Kosor na proslavi Oluje, kojom je ona pozdravila generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, nepravomoćno osuđene u Haagu za zločine počinjene nad srpskim civilima tijekom i nakon Oluje.

'Nikakve predizborne kampanje i borbe za vlast ne smiju imati za cilj veličanje onih koji su počinili ratne zločine', navodi se u Tadićevu priopćenju u kojem se to ocjenjuje neodgovornom politikom i ponavlja da je Oluja 'dovela do stradanja nevinih žrtava i egzodusa više od 200.000 Srba iz Krajine'. Tadić u izjavi dodaje da izjava premijerke Kosor ne doprinosi razvoju dobrosusjedskih odnosa dviju zemalja.

Na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije 'Oluje' u Kninu premijerka Kosor je rekla kako 'bez Oluje i bez zapovjednika koji su je vodili mi danas ne bismo bili ovdje, ne bismo imali što slaviti i ne bismo imali na što biti ponosni'. Upućujući pozdrave hrvatskim braniteljima i generalima premijerka je posebno pozdravila generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.