PROSLAVLJEN DAN POBJEDE

'Oluja je kruna hrvatske borbe za slobodu'

05.08.2010 u 20:31

Bionic
Reading

Središnja svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 15. obljetnice vojno-redarstvene operacije 'Oluja' održana je na gradskom stadionu Dinare gdje se postrojilo 13 svečanih postroja ratnih zastava, oružanih snaga RH, MUP-a i udruga hrvatskih branitelja, sa preko 1500 sudionika

Predsjednik RH Ivo Josipović nakon pregleda svečanih postroja kao vrhovni zapovjednik OSRH, u svome je govoru istaknuo kako je Miloševićeva velikosrpska politika donijela zlo cijeloj regiji, Hrvatskoj i Srbiji, te svima koji žive na tom području.

ZVIŽDUCI I PLJESAK ZA JOSIPOVIĆA

Kao i ranijih godina njegova prethodnika predsjednika Stipu Mesića, pojedini su u Kninu izviždali Josipovića, no na trenutke su brojni okupljeni i pljeskom prekidali predsjednikov govor.

Josipović je odao priznanje svima koji su planirali vojno redarstvenu operaciju Oluja i sudjelovali u njoj pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. 'Pobjeda je časna, u pobjedi treba biti velik i pobjeda ne daje pravo na osvetu' rekao je.

Izrazio je zadovoljstvo što po ustavnim odredbama ratno profiterstvo i pretvorbeni kriminal na zastarijevaju, te očekuje od institucija da ta ustavna odredba napokon zaživi.

Podizanje zastave na kninskoj tvrđavi

'U Hrvatskoj ne smije biti gladnih, mladih bez perspektive koji se ne mogu školovati, invalida bez mogućnosti za rehabilitaciju, posao i normalan život', kazao je Josipović. Istaknuo je da RH treba prihvatiti odgovornost za izgradnju europske budućnosti i suradnju sa susjedima,koja je jamstvo boljih trgovačkih odnosa i izlaska iz gospodarske krize.

KOSOR: 'NITKO NEĆE REVIDIRATI HRVATSKU POVIJEST'

'Peti kolovoz ostaje vječno upisan u naše sjećanje, to je dan ponosa i zahvalnosti hrvatskim braniteljima, osobito onima koji su dali živote da živimo u slobodi, miru i demokraciji', kazala je premijerka Jadranka Kosor.

Pozvala je sve građane Hrvatske da se izdignu iz onoga što nas je u prošlosti dijelilo, te je istaknula ulogu predsjednika Tuđmana u stvaranju neovisne Hrvatske. Podsjetila je na trenutak od prije 15 godina kada je Tuđman poljubio hrvatsku zastavu na vrhu kninske tvrđave, te naglasila kako se i danas barjak ponosno vije kao trajni simbol mira, slobode i demokracije, simbol hrvatske države trajno opredijeljene za slobodu, demokraciju, za zaštitu ljudskih i manjinskih prava, odbacivanje svakog ekstremizma i desnog i lijevog, za toleranciju.

'S ponosom proslavimo 5. kolovoza, svatko na svoj način ali u duhu zajedništva i ljubavi prema domovini. Kao članica NATO-a i uskoro Europske unije Hrvatska želi da cijela regija bude primjer stabilnosti i mira. Iz Knina je premijerka poručila da nitko neće revidirati hrvatsku povijest i istinu da smo bili žrtve agresije, i imali pravo obraniti svoju zemlju za budućnost naše djece. Ne damo nikom da dira u naše svetinje, a Oluja je bila jedna od njih. Slavit ćemo Oluju jer tako slavimo pobjedu i mir', poručila je Kosor.

Podsjetila je na 184 poginulih i 1430 ranjenih branitelja u Oluji, te naglasila kako njihova ljubav i vjera u domovinu treba danas biti primjer svima u Hrvatskoj.

Onima koji govore da je Oluja bila zločin, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić poručio je da stvaranje i oslobođenje hrvatske države nije nikakav zločin. 'Zločin su učinili oni koji su nas htjeli porobiti i biti gospodari Hrvatske. Krajnje je vrijeme da izvuku pouku iz svojih političkih zabluda i svojih teških poraza', istaknuo je Bebić.

BISKUP ANTE IVAS PREDVODIO SVETU MISU

Šibenski biskup Ante Ivas, koji je danas, u povodu obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u privremenoj crkvi Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta predvodio koncelebriranu svetu misu, u svojoj je propovjedi naglasio kako smo djeci i mladima dužni obrazložiti cjelu istinu o našoj povijesti, neobojenu ideološkim bojama ili političkim potrebama, neosakaćnu ili nasilno prepravljenu.

Nažalost, dodao je, kako još kao da nema jasne želje i volje da se nepristrano i bez strasti obznane istine naše povijesti. Hrvatsku je, po riječima biskupa Ivasa, trebalo vjekovima braniti od ropstva i jarma - od mletačkog, turskog, austrougoarskog, jugoslavenskog, nacističkog, ustaškog, četničkog, fašističkog i komunističkog pod znakom 'crvene zvezde', koju su i mnogi istinski antifašist morali nositi protiv svoga uvjerenja. Tu istu 'zvezdu' pamtimo kako je rušila i pomagala agresore i rušitelje ove zemlje, rekao je biskup Ivas.

Treba jasno ponavljati istinu da je velik dio Hrvatske bio otet i okupiran od onih koji su kroz duge godine od Memoranduma do nedalekog hrvatskog Kosova,(pokraj Knina) stvarali i širili atmosferu ugroženosti srpskog naroda u Hrvatskoj i ignorirali sve njezine legalno izabrane institucije, poručio je.