ZEMLJA ZNANJA

Olimpijada fizičara prolazi bez političara

26.08.2010 u 15:53

Bionic
Reading

Zagreb je ovih dana domaćin 41. međunarodne fizičke olimpijade (MFO), najvećeg svjetskog natjecanja srednjoškolaca u znanju iz fizike, međutim, svečanom otvaranju nije prisustvovao nijedan visoki hrvatski dužnosnik

Mladi znanstveni talenti, njih 376 iz 82 zemlje od Kine i Rusije, preko BiH i Srbije do SAD-a i Kanade, u ponedjeljak su u Boćarskom domu odgovarali na tri teorijska pitanja. U utorak su imali slobodan dan, a u srijedu je održano natjecanje u eksperimentalnom dijelu. Svaki dio ispita trajao je po pet sati. Naši natjecatelji kažu da pitanja nisu bila laka. Olimpijadu je organiziralo Hrvatsko fizikalno društvo (HFD), a suorganizator je Sveučilište u Zagrebu.

MFO, koji se svake godine organizira radi poticanja stvaralaštva i darovitosti učenika prvi je put održan 1967. godine.

Predsjednik organizacijskog odbora natjecanja profesor na PMF-u dr. Krešo Zadro, rekao je za tportal da su se za sudjelovanje na ovogodišnjoj olimpijadi prijavile 82 zemlje, 80 sa natjecateljima, a dvije kao promatrači.

'Ekipu jedne zemlje čini pet učenika i dva nastavnika mentora. Na natjecanje nisu došla tri učenika i ekipa Ekvadora. Ove godine sudjeluju i sve zemlje nastale raspadom Jugoslavije osim Kosova. Organizacija Olimpijade i čast je i obveza. Nedugo nakon što neka zemlja počne sudjelovati u natjecanju mora deklarirati spremnost organizirati Olimpijadu. Hrvatska je prvi put sudjelovala 1992. Nekoliko godina kasnije objavila je spremnost organizirati natjecanje da bi 1996. bila stavljena na popis budućih organizatora', kaže dr. Zadro.

I naš tim ima izgleda za osvajanje nagrada

'Glavni su favoriti učenici iz zemalja istočne i južne Azije: Kina, Japan, Južna Koreja, Singapur, Tajland, Indija, Iran... Naši su do sada osvojili 11 brončanih medalja. Nadam se da će i ove godine biti dobri. Moram iskreno reći da zbog organizacijskih poslova nisam radio s hrvatskom ekipom. O njima je brinula znanstvena novakinja na PMF-u Nikolina Novosel', kaže predsjednik Organizacijskog odbora.

Hrvatsku reprezentaciju čine Marko Jerčić, Borna Vukadinović, Vilim Štih, Ljudevit Palle i Denis Osvald.

Olimpijske delegacije u obilasku Zagreba
Učenici su posjetili i obalu i muzeje

'Vrijeme između i nakon natjecanja za učenike smo upotpunili raznim aktivnostima uključujući i izlete. Tako su u utorak posjetili novotvoreni Muzej krapinskih neandertalaca i Plitvice. U četvrtak su bili u Memorijalnom centru Nikola Tesla u Gospiću, a nakon toga su otišli u Zadar. U petak su išli u Crikvenicu, ovaj put ne na razgledavanje, već na kupanje. U subotu obilaze Zagreb', ispričao je Zadro.

Na svečanosti otvaranja nikoga od visokih dužnosnika

Unatoč činjenici da se Hrvatska deklarira kao zemlja znanja te da je Olimpijada dobra promocija za našu zemlju čak i u turističkom smislu, na svečanom otvaranju nije bilo nikoga od visokih dužnosnika, a sredstva za njezino financiranje od države slabo stižu. O održavanju ovog važnog natjecanja, malo su ovih dana govorili i hrvatski mediji.
'Ministra znanosti Radovana Fuchsa smo, naravno, pozvali. Pozvali smo i predsjednika Ivu Josipovića, predsjednicu Vlade Jadranku Kosor i predsjednika Sabora Luku Bebića. Nažalost, svi su bili spriječeni drugim obvezama. Inače, svečanostima prethodnih Olimpijada, posebno onih na istoku, redovito su prisustvovali najviši državni dužnosnici', požalio se profesor.

'Nažalost imamo i financijskih poteškoća. Obećana sredstva su jako umanjena i pristižu na kapaljku. Čuo sam da Hrvatska zbog financijskih problema neće biti domaćin Olimpijade matematičara 2013. No s detaljima otkazivanja nisam upoznat', zaključio je razgovor ovih dana prezaposleni dr. Zadro.

Organizatori vjeruju da će netko od hrvatskih dužnosnika ipak doći na dodjelu nagrada u nedjelju - osobito ako bude medalja za hrvatske natjecatelje.