higijena je pola zdravlja

Olakšana nabava alkohola za proizvodnju dezinfekcijskih sredstava

19.03.2020 u 16:15

Bionic
Reading

Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u četvrtak su izvijestili da je olakšana nabava alkohola za proizvodnju dezinfekcijskih sredstava.

Sektor za industriju HGK je u suradnji s tvrtkama članicama izborio lakši uvoz sirovina za proizvođače sredstava za dezinfekciju, pranje, čišćenje i osobnu higijenu, objavili su iz Komore.

Ti proizvođači u procesu proizvodnje koriste djelomično denaturirani alkohol (S400) kojeg više nema na tržištu, ali sada umjesto njega mogu bez ishođenja izmjena odobrenja ili bilo kakvih administrativnih zahtjeva slobodno i bez ograničenja nabavljati potrebne količine etilnog alkohola (S300), ističu iz HGK.

Iz HGK poručuju kako mjera traje do službenog prestanka primjene posebnih mjera uvedenih radi sprječavanja širenja epidemije koronavirusa, a iz Carinske uprave ističu da će svi njihovi uredi žurno i bez nepotrebnog administriranja pružiti svu stručnu pomoć proizvođačima.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela uredbu o visini trošarine na alkohol i alkoholna pića kojom će  trošarina na etilni alkohol od početka travnja iznositi 6.000 kuna po hektolitru čistog alkohola, što je 700 kuna više od sadašnjih 5.300 kuna. U postotku riječ je o povećanju za 13,2 posto, a u Vladi procjenjuju da bi to do kraja godine donijelo 30,3 milijuna kuna više s osnova te trošarine.

Ministar financija Zdravko Marić je na sjednici Vlade izjavio kako su neki proizvođača higijenskih potrepština i sredstava za čišćenje osobito sredstava za osobnu higijenu bili suočeni s nedostatkom manjkom tzv. denaturiranog alkohola u svojoj proizvodnji. 

"Mi smo brzo reagirali i internim aktima prenamijenili da se mogu koristiti i druge vrste alkohola za tu namjenu. Zahvaljujem se i njima s obzirom da su pokazali visoku razinu susretljivosti. I dalje smo u kontaktu kako i na koji način olakšavati proizvodnju sada ovog dosta traženog proizvoda, a to su proizvodi  za osobnu higijenu", rekao je Marić.