VRAĆENO U EUROPSKI PRORAČUN

Olaf otkrio prijevare u iznosu od 691 milijun eura

03.07.2012 u 16:32

Bionic
Reading

Ured EU-a za borbu protiv prijevara (Olaf) objavio je utorak u Bruxellesu izviješće za prošlu godinu u kojem ističe da su istrage koje su vođene omogućile povrat 691 milijuna eura, a da su sudovi u 27 zemalja članica izrekli ukupno 511 godina zatvora zbog štete nanesene europskom proračunu

'Zahvaljujući našim istragama, omogućen je povrat znatnih sredstava u korist poreznih obveznika, a veliki broj kriminalaca našao se pred nacionalnim sudovima zbog štete za europski proračun. U sadašnjem financijskom ozračju, borba protiv prijevara i korupcije ima posebnu važnost i mora biti prioritet u svim zemljama članicama', izjavio je glavni ravnatelj OLAF-a Giovanni Kessler.

Najveći iznosi koji su zbog zlouporabe vraćeni u europski proračun odnose se na strukturne fondove, 542,7 milijuna eura, a tome je najviše pridonijelo rješavanje jedne afere sa strukturnim fondovima koju su otkrile talijanske vlasti, a koja je omogućila povrat 383 milijuna eura. Upravo ta afera objašnjava veliki porast vraćenih sredstava u odnosu na prošlu, 68 milijuna eura i pretprošlu kada je vraćeno 251 miilijun.

Nakon strukturnih fondova slijedi carina, gdje je omogućeno vraćanje 113,7 milijuna i zajednička poljoprivredna politiku, 34 milijuna.

Olaf je osnovan 1999. godine. Zapošljava 437 ljudi koji vode istrage u slučajevima prijevara i korupcije na štetu europskog proračuna.