HRVATSKI NARODNI SABOR

Okupljanje Hrvata iz BiH u podne u Mostaru

19.04.2011 u 13:16

Bionic
Reading

Dugo najavljivana sjednica Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održat će se u utorak u Hrvatskog domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru s početkom u 12 sati

Okupljanje stranaka s hrvatskim predznakom koje djeluju u Bosni i Hercegovini sazvale su HDZ BiH i HDZ 1990. nakon što su izostavljeni iz formiranja nove vlasti u Federaciji BiH čime su prema njihovom mišljenju zanemarene želje 90 posto hrvatskog biračkog tijela u toj zemlji.

'Kroz HNS poslat ćemo jedinstvenu poruku da je BiH i naša država, da je treba organizirati po mjeri svakog njezinog građanina i da u njoj mora biti osigurana apsolutna jednakopravnost sva tri naroda. Mi ne dijelimo BiH, a našim istupom šaljemo poruku da želimo do kraja zaštiti sve vrijednosti BiH i ukazati da ovako organizirana BiH nema budućnost i perspektivu', izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u ponedjeljak.

Cilj HNS-a je usvajanje zajedničke rezolucije koja bi trebala biti jasna poruka hrvatskog naroda domaćoj bosanskohercegovačkoj i svjetskoj javnosti. U razgovorima novinara tportala s dužnosnicima HDZ-a BIH više puta nam je istaknuto kako će svi potezi koje budu vukli biti u skladu sa zakonima države u kojoj žive i da ne treba povlačiti paralele s pokušajem Ante Jelavića za uspostavljanjem hrvatske samouprave.

Na sjednicu su pozvani izabrani dužnosnici deset stranaka s hrvatskim predznakom, organizatora HNS-a (HDZ BiH, HDZ 1990, HKDU BiH, HSP Herceg-Bosne, HSS BiH, Ujedinjena HSP, Demokratski centar BiH, Hrvatski pravaški blok BiH, HSP dr. Ante Starčević Herceg-Bosne), koji su na lokalnim i općim izborima 2008. i 2010. izabrani u općinske, gradske, županijske, entitetske i državne institucije.

Na Saboru neće sudjelovati stranke koje participiraju u vlasti Federacije HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak širokobrijeških mesnih tajkuna braće Lijanović kao ni SDP-u BiH bliskih HSS-NHI čiji je dopredsjednik Antun Malić u subotu navečer ubijen u kafiću u Tomislavgradu pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima.