VLADA UZURPIRA ZNANOST

Okupacija sveučilišta u tri zakona

27.10.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Prijedlozi zakona o znanosti i visokom obrazovanju su nekonzistentni i manjkavi, narušavaju autonomiju sveučilišta, a vrijeme predviđeno za javnu raspravu o njima je prekratko, upozorio je u ponedjeljak Forum za etičnost i razvoj znanosti i visokog obrazovanja

U svojim prilozima za javnu raspravu, poslanim MZOŠ-u i objavljenim na internetu, Forum ističe da su predlagatelji predvidjeli preveliki utjecaj politike na znanost i visoko školstvo što u sadašnjem stanju hrvatskog društva, u kojem se očituje posvemašnja nesposobnost 'političke elite' da upravlja napretkom društva, predstavlja veliku opasnost.

U drugoj načelnoj primjedbi Forum upozorava da je Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa propustilo naglasiti društveno djelovanje kojim znanost i visoko školstvo mogu bitno pridonijeti napretku hrvatskog društva, kulture, demokracije, etičnosti i sličnih vrijednosti.

Udruga nalazi zamjerke, manje ili veće, gotovo svakom od članaka predloženog zakona. Prije svega ukazuje na zbrku koju u sustavu visokog obrazovanja, ali i na tržištu rada izaziva često mijenjanje nomeklature (primjerice preddiplomski postaje prijediplomski), ali i procesa stjecanja zvanja (ponovno vraćanje poslijediplomskog studija). 'Nije jasno koja bi bila motivacija pristupnika koji se žele znanstveno usavršavati da upišu prvo magisterij, a onda doktorat znanosti u ukupnom trajanju od najmanje četiri godine kada nakon tri godine studija mogu steći doktorat znanosti', ističe Forum i pita je li to uopće u skladu s bolonjskim procesom i prilagodbama 3. ciklusa obrazovanja koje se provode u 47 zemalja koje su mu pristupile.

Vlada Vijeće za znanost pretvara u svoj uži kabinet

Forum nadalje izražava konsternaciju činjenicom da se prema članku 7. prijedloga Zakona Nacionalno vijeće za znanost i visoko obrazovanje želi pretvoriti u uži kabinet Vlade RH. 'Politika, političari, politikanti i ini nekompetentni diletanti nemaju što tražiti u tijelima poput predloženog Nacionalnog vijeća. Na stranu činjenica da nas nedavna zbivanja uče da političari u praksi ne odlučuju o ničemu za što bi trebali biti odgovorni, ne čitaju ono o čemu odlučuju, a često niti ne znaju o čemu odlučuju, ali uloga politike u sustavima znanosti i visokog obrazovanja mora se ograničiti na nadzor zakonitosti rada i trošenja javnih sredstava', ističe Forum i dodaje da nedefiniranje kriterija prema kojima će Vlada imenovati članove Vijeća ostavlja prostor za političko kadroviranje.

Forum također ističe da nije jasna prednost novog sustava ocjenjivanja slovima umjesto brojkama, jer onemogućuje izračune prosjeka.

Udruga podržava ograničavanje upisnina, međutim, traži da se jasno kaže da će one za prve godine svih studija biti na teret državnog proračuna kao i za sve više godine u slučaju da studenti redovno ispunjavaju svoje obveze.

Navodeći niz drugih primjedaba, uz neke pohvale predloženim rješenjima ili intencijama, Forum traži da se produlji i strukturira široka javna rasprava nakon koje bi se usklađeni prijedlozi zakona mogli uputiti u Sabor na usvajanje.

Dr. Gregorić: Ni sadašnji sustav nije dobar

Dr. sc. Pavel Gregorić, član inicijativnog odbora Foruma, ističe da sadašnji sustav znanosti i visokog obrazovanja ne funkcionira i da u prijedlogu zakona postoje neka vrlo dobra rješenja, ali ona dolaze u paketu sa značajnim brojem loših, nedorađenih i neprovedivih rješenja, pa je teško založiti se za krpanje ponuđenih prijedloga umjesto njihova odbacivanja.

'Ono što mene u ovom trenutku brine', kaže Gregorić, 'je kako razlučiti kritike prijedloga triju zakona koje su motivirane željom da se sustav poboljša, od kritika koje su motivirane težnjom da se zadrži status quo u kojemu ima previše nerada, nekvalitete i nemorala.'