TRBUHOM ZA KRUHOM

Oko tisuću hrvatskih radnika ostaje u arapskim zemljama

05.03.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Zemljama sjeverne Afrike i Bliskog istoka širi se val revolucije. Najgore je, dakako, u Libiji, što su na svojoj koži osjetili i brojni hrvatski državljani na privremenom radu u toj sjevernoafričkoj zemlji. No hrvatskih radnika ima i drugdje po kriznim žarištima Arapskog poluotoka i sjevernoafričkog kontinenta, a općenito ih je u arapskim zemljama prema podacima Ministarstva vanjskih poslova nešto manje od tisuću

Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, najviše hrvatskih državljana nalazi se u Libanonu, oko 220. U Siriji ih je dvjestotinjak, u Jordanu oko 180, u Sudanu između 80 do 100, u Egiptu oko 65. U Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima pedesetak, u Omanu oko 40, u Alžiru dvadesetak, u Kuvajtu i Bahreinu oko 15, u Jemenu pet i Tunisu troje.

'Naravno, ovo su samo okvirni podaci MVPEI-a budući da naši državljani nemaju obavezu prijaviti svoj boravak u zemlji u kojoj su na privremenom radu', rekli su iz MVPEI-a za tportal.hr.

Eskalacija sukoba između provladinih i protuvladinih demonstranata u Libiji izazvala je masovni egzodus stranih državljana s krvavog poprišta. Među brojnim strancima koji su danima pokušavali napustiti tu zemlju bilo je i Hrvata. Evakuacija iz Libije sretno je završila. No kako se iskra revolucije iz dana u dan širi po sjeveru Afrike i Bliskom istoku, normalno je da to dodatno ulijeva strah među ljude koji su u tim zemljama na privremenom radu.