ZAHTJEVI ZA KAREPOVAC

Oko tisuću građana prosvjedovalo na splitskoj Rivi: Nismo protiv sanacije, ali želimo transparentnost!

17.02.2018 u 14:22

Bionic
Reading

Karepovac je glavna tema u Splitu u proteklim mjesecima, a sinoć i jutros dobro poznati smrad sa smetlišta ponovno je podsjetio Splićane na sanaciju koja bi trebala potrajati nekoliko godina. Zbog, kako su je nazvali, nestručne sanacije, na Rivi je danas nekoliko udruga civilnog društva organiziralo prosvjed na kojem se okupilo oko tisuću ljudi

Prosvjednici imaju četiri temelja zahtjeva: mjerne postaje koje će mjeriti veći raspon plinova od sadašnjih, javnu objavu svih dokumenata vezanih za sanaciju, preuzimanje odgovornosti za dosadašnje pogreške u sanaciji te pokretanje neovisnog građanskog nadzora projekta, javlja Slobodna Dalmacija.

'Kako mi znamo da sve one stvari koje pripisujemo cjepivima nisu zapravo produkt Karepovca? Produkt svih onih teških metala koji se možda u našim domovima talože već godinama? Mi ne želimo dizati paniku, ne treba ljudima još jedan razlog da odu iz Splita. Ovaj skup se može ignorirati, ako ignoriramo udovice Domovinskog rata, ako nemamo osnovnog suosjećanja možemo onda ignorirati i ovo. Sve što tražimo je da dobijemo sve podatke, da stvari budu transparentnije', poručio je Hrvoje Kalinić, predstavnik Eko stožera Splita.

  • +19
Prosvjed građana i građanskih inicijativa protiv načina sanacije Karepovca Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

S porukom kako je ovaj prosvjed samo početak i da zbog zdravlja građana neće odustati od zahtjeva za transparetnijom i stručnijom sanacijom Karepovca završen je službeni program prosvjeda na Rivi.