OGLASIO SE PANENIĆ

'Oko razdjelnika ćemo više znati nakon Uskrsa'

23.03.2016 u 12:13

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku na temelju koje će prirodni plin za kućanstva od početka travnja pojeftiniti za, u prosjeku, 18 posto, iako postoji mogućnost da negdje, ovisno o distributeru, pojeftinjenje bude 15, a negdje i 20 posto. Nove cijene primjenjivat će se od 31.ožujka ove godine, a vrijedit će do 1. travnja iduće godine

Točan iznos pojeftinjenja znat će se nakon što Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) donese odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom, kojom će utvrditi cijenu plina za svakog od 34 distrIbutera.

Ovisno o potrošnji, kućanstva plaćaju različite cijene plina, a taj postotak odnosi se na najveću skupinu potrošača, onih koji godišnje troše između 5000 i 25.000 kilovatsati.

U slučaju da, recimo, plin u Zagrebu pojeftini 20 posto, uštede bi mogle iznositi i do 700 kuna godišnje jer prosječna kućanstva troše 10.200 kilovatsati, a sada za to plaćaju 3.500 kuna. Po novim cijenama trebali bi plaćati 2.800 kuna. Naravno, riječ je o gruboj računici dok se ne objave točne cijene.

'Ovom odlukom pokrenuli smo postupak liberalizacije tržišta plina i cijene će u prosjeku biti niže za 18 posto po kućanstvu', kazao je Tomislav Panenić, ministar gospodarstva, nakon sjednice Vlade, dodavši da cijene plina za industriju nisu regulirane, da su na tržištu i da ih Ministarstvo ne regulira.

Upitan je li radna skupina oformljena zbog slučajeva s razdjelnicima topline što utvrdila, kazao je da njihove rezultate očekuje iza Uskrsa, a tada bi se trebalo znati i što će biti s hrvatskim članovima u Upravi INA-e kojima istječe mandat.