SUTRA IDU U BIHAĆ

Oko 150 migranata i večeras će prenoćiti kod Graničnog prijelaza Maljevac

25.10.2018 u 20:32

Bionic
Reading

Kod Graničnog prijelaza Maljevac večeras je oko 150 migranata koji će tamo prenoćiti, a sutra bi autobusima trebali biti prebačeni u novi prihvatni centar Bira u Bihaću, javljaju bosanskohercegovački mediji

'Migranti koji se nalaze ispred GP Maljevac tokom dana su prikupljali drva kako bi naložili vatru ispred svojih šatora u kojima se nalaze djeca i prespavali još jednu noć pod otvorenim nebom', piše sarajevski Klix.

Prvobitno su, navode, migranti danas trebali biti prebačeni u prihvatne centre u Bihaću i Velikoj Kladuši, ali će ipak pričekati da sutra svoja vrata otvori centar Bira. 

  • +12
Migranti na GP Maljevac Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

'Nije poznato slažu li se migranti s odlukom da budu prebačeni u Bihać s obzirom da su njihovo odredište europske zemlje', piše Klix.

'Procjenjuje se da je u Unsko-sanskom kantonu oko 4000 migranata koji traže prolaz prema zapadnoj Europi.', navodi HRT dodajući da je GP Maljevac s bosanskohercegovačke strane otprije nekoliko sati otvoren za promet, ali da s hrvatske još nije.

Prema riječima glasnogovornice Granične policije BiH Sanele Dujković, Granična policija Hrvatske rekla je da granični prijelaz neće biti otvoren dok se ne pomaknu svi migranti koji se nalaze na teritoriju BiH u blizini granice.