BANDIĆEV PJEV O SOCIJALNIM PRAVIMA

'Oko 1.400 djece ostalo bez mjesta u vrtićima'

12.07.2011 u 10:35

Bionic
Reading

I prije odluke o cijeni gradskih vrtića, u Skupštini se odvijala burna rasprava. SDP-ovac Marin Knezović optužio je gradonačelnika Milana Bandića da koristi gradske evidencije za političku kampanju uoči parlamentarnih izbora šaljući građanima pisma o njihovim socijalnim pravima

'Nećete mi zabraniti da se obraćam ljudima. To radim već šest mjeseci jer stvarate kakofoniju', rekao je gradonačelnik. Knezović je pak ustvrdio kako Bandić pisma ne šalje onima čija se prava ne smanjuju te kako gradske evidencije koristi za prikrivenu političku kampanju te ga je optužio da hoda po rubu zakona. To je Bandić demantirao tvrdeći da je pisma poslao i rodiljama nakon što su naknade za novorođenčad duplo smanjene.

'Ja ne znam kaj da delam. Da crtam? Kakvo kršenje zakona. Hoću li vas pitati za dopuštenje? Da se sakrijem u mišju rupu i vozim se tačkama? Da po noći dolazim na posao?' zavapio je gradonačelnik te zaključio kako nijedan grad u ovom dijelu Europe nema socijalna prava kao Zagrepčani.

Neupisano 1.300 do 1.500 djece

SDP-ovka Ivana Mlinar Horvat gradonačelnika je pitala koliko je ove godine djece ostalo bez mjesta u gradskim vrtićima i jaslicama. Bandić je rekao kako je riječ o broju od 1.300 do 1.500 djece, no kako tu djecu planira smjestiti u privatne i vjerske vrtiće koji imaju tama toliko slobodnih mjesta. Naime, Grad bi takvim vrtićima povećao subvencije kako roditelji ne bi plaćali realnu cijenu privatnih vrtića.

Autobusni kolodvor kao crna rupa

HDZ-ovac Stanko Gačić iznio je niz navodnih nepravilnosti na zagrebačkom Autobusnom kolodvoru. 'Autobusni kolodvor propada, nema plana razvoja i ne ulaže se za saniranje. Osobe s invaliditetom ne mogu same ući. Poslovni prostori izdaju se bez natječaja jedna tvrtka za najam Holdingu plaća 1.800 eura potom taj prostor iznajmljuju za nešto manje od pet tisuća eura', rekao je Gačić te kao i svi HDZ-ovci koji su danas govorili od Čovića tražio da da ostavku.

Njemu to pak nije ni na kraj pameti. Tvrdi kako na Autobusnom kolodvoru nema nikakvih nepravilnosti. Nakon što je Gačić rekao kako ima dokaze za to, Čović je rekao kako će već danas u Držićevu poslati internu kontrolu te se požalio kako je svjestan da postoje komplicirane situacije na Autobusnom kolodvoru.

Gačićeva stranačka kolegica Margareta Mađarić Čovića je pak pitala imali 'plan B' za naselje Novi Jelkovec. Naime prodaja stanova trebala je pokrpati dugovanja Holdinga, no prodaja je podbacila. Čović kaže kako to jest problem, no kako je ove godine prodano više od 89 stanove te kako stalno traju akcije. Do kraja kolovoza kupci stanova dobivaju garažu povoljnije ili pak besplatno. Šef Holdinga je rekao kako razmišlja i o najmu neprodanih stanova.

Unatoč negativnom trendovima, gradski su zastupnici raspravu uglavnom iskoristili za teme poput grafita na pročeljima zgrada, biciklističkim stazama i slično.