NIŠTA NAS NE SMIJE IZNENADITI

Oklopnjak nužan za spašavanje u Zagrebu

08.12.2008 u 15:52

Bionic
Reading

Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba danas je u vezi s početkom javne nabave višenamjenskog specijalnog vozila priopćio da je to vozilo prijeko potrebno za operacije zaštite i spašavanja u Zagrebu

ZAGREB - Reagirajući na, kako navode, mnoge netočne medijske tvrdnje, u Uredu ističu da je osnovna namjena toga vozila zaštita i spašavanje te da je neistinita tvrdnja koja se pojavila u javnosti da služi za prijevoz štićenih osoba.

Višenamjensko specijalno vozilo mora zadovoljiti sposobnost kretanja u otežanim terenskim uvjetima, mora biti opremljeno sustavom zaštite NBK (nuklearno biološko kemijska) te opremljeno primarnom protueksplozivnom zaštitom, navodi u priopćenju Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

'Služit će kao zapovjedno telekomunikacijsko vozilo, upotrebljavat će se za terenski koordinacijski tim, za medicinski prijevoz, prijevoz NBK specijalnih timova, a pogodno je i za zračni prijevoz. Zbog svih tih činjenica sukladan je standardima NATO-a', navode u priopćenju.

Ističu da Zagrebu prijeti više mogućih ugroza u kojima se vozilo može uporabiti, primjerice, u njemu je kemijska i farmaceutska industrija pa ako se nešto dogodi, višenamjenskim specijalnim vozilom se prilazi mjestu događaja i utvrđuje šteta.

To je vozilo jedinstveno u Hrvatskoj, pa će biti na usluzi i drugim gradovima i županijama radi zaštite i spašavanja na svom području, dodaju i tvrde da je vijek njegova trajanja 30 godina. Troškovi nabave takvog vozila, izrađenog po narudžbi, su oko 270 tisuća eura i niži su od razmatrane mogućnosti prenamjene civilnog vozila koja bi stajala oko 350.000 eura, a to je kudikamo više od cijene višenamjenskog specijalnog vozila, objašnjavaju u Uredu.

Sve zagrebačke operativne snage nestrpljivo su dočekale početak javne nabave višenamjenskog specijalnog vozila, jer ne raspolažu kapacitetima mobilnih telekomunikacijskih zapovjednih mjesta. To će vozilo moći zaprimati i prenositi glasovne poruke i podatke kako bi operativne snage na terenu mogle uskladiti svoj rad, stoji u priopćenju.

Dodaje se da je kupnja zapovjednog pokretnog centra među prioritetima razvoja Ureda za upravljanje u hitnim situacijama te da je novac za kupnju višenamjenskog specijalnog vozila osiguran u ovogodišnjem proračunu.