REFERENDUM U RS

OHR upozorio Dodika da krši Daytonski sporazum

14.04.2011 u 09:14

Bionic
Reading

Parlament entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini odlučio je u srijedu raspisati referendum na kojemu bi se građani tog dijela BiH očitovali o, kako navodi parlament, 'nezakonitim odlukama visokih predstavnika međunarodne zajednice a posebice o radu suda i tužiteljstva na državnoj razini'

Točan datum provedbe referenduma nije utvrđen no definirano je kako bi se on trebao održati u tjednu koji slijedi nakon isteka roka od 45 dana od donošenja odluke o njegovu raspisivanju.

Ovakvu odluku Narodna skupština RS donijela je na prijedlog entitetskog predsjednika Milorada Dodika a na to je odmah reagirao Ured Visokog predstavnika za BiH (OHR) koji je upozorio kako vlasti Republike Srpske ovakvim postupcima krše odredbe Daytonskog sporazuma.

'Poticanje Narodne skupštine Republike Srpske da pokrene proces protiv suštinskog dijela Daytonskog mirovnog sporazuma je neodgovorno. Mandat i izvršne ovlasti visokog predstavnika utvrđeni su Aneksom 10 Daytonskog mirovnog sporazuma i potvrđeni su nekoliko puta od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda', navodi OHR.

'Točno je da se zakoni koje je donio visoki predstavnik, te naknadno usvojila zakonodavna tijela BiH, mogu mijenjati, no to se može uraditi samo u okviru uspostavljenog zakonodavnog procesa na odgovarajućoj razini. Pokušaji entiteta da podriju državni zakon predstavljaju kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma', stoji u izjavi visokog predstavnika Valentina Inzka koju je u večernjim satima objavio OHR.

Milorad Dodik je svoju inicijativu za raspisivanje referenduma kojim bi se doveo u pitanje sud i tužiteljstvo na državnoj razini obrazložio pred zastupnicima tvrdnjom kako su ta tijela navodno nametnuta 's ciljem da Bošnjaci preko njih ostvare ono što nisu dobili Daytonskim sporazumom'.

'Obje ove pravosudne institucije u službi su bošnjačkih političkih interesa. Pošto su obje institucije djelo međunarodnih centara moći, one su neprekidno pod izravnom kontrolom stranaca', ustvrdio je Dodik optuživši Sud i Tužiteljstvo BiH da primjenjuju dvostruke kriterije pri procesuiranju ratnih zločina odnosno da su koncentrirani prije svega na suđenje Srbima.

Dodik je sugerirao kako će, podupru li građani na referendumu ovakve ocjene, to odrediti sve buduće postupke u odnosu na odluke što ih donesu državni sud i tužiteljstvo te kako će se od Srba zaposlenih u tim institucijama tražiti da se iz njih povuku.

Također je najavio kako će se povući s dužnosti ukoliko bi izjašnjavanje na referendumu bilo u prilog državnom sudu i tužiteljstvu.

Neovisni analitičari i mediji u BiH ocjenjuju da je Dodikov poticaj za organiziranje referenduma o statusu Suda i Tužiteljstva BiH namijenjen isključivo za unutarnju političku uporabu jer takav oblik izjašnjavanja može imati samo savjetodavni karakter i ne može proizvesti praktične posljedice.

Predstavnici međunarode zajednice u BiH i ranije su oštro upozorili Dodika i vlasti RS da ne smiju dovoditi u pitanje opstanak pravosudnih tijela na državnoj razini.