IZBORI U SAD-U

Ohio dobio guvernera hrvatskog podrijetla

03.11.2010 u 11:13

Bionic
Reading

Ohio, sedma najnapučenija savezna država u SAD-u s 11,5 milijuna stanovnika i jedna od ključnih u svim izbornim ciklusima, u utorak je za guvernera izabrala republikanca hrvatskog podrijetla Johna Kasicha

Kasich je pobjedio dosadašnjeg demokratskog guvernera Teda Stricklanda s osvojenih 49 prema 47 posto glasova. Guvernerska izborna utrka u Ohiu privukla je neke od najvećih imena u američkoj politici. Predsjednik Barack Obama, potpredsjednik Joe Biden i bivši predsjednik Bill Cinton posjetili su Ohio tijekom kampanje kako bi pružili potporu Stricklandu.

Kasich je također dobio podršku da brojnih ključnih republikanaca, uključujući guvernere New Jerseya i Minnesote, Chrisa Christiea i Tima Pawlentya, dvojice potencijalnih kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju 2012.

Republikanci su uz osvajanje većine u Predstavničkom domu Kongresa, gdje su demokratima oduzeli čak 59 mjesta najviše u zadnjih 70 godina, te osvajanje šest demokratskih mjesta u Senatu gdje su demokrati sačuvali minimalnu većinu od 51 zastupnika, osvojili i 10 guvernerskih mjesta koje su držali demokrati.

Među tih su 10 mjesta Ohio i Pennsylvanija, dvije tzv. 'nepostojane' države ključne za pobjedu na predsjedničkim izborima, što može otežati reizbor Obame 2012. godine. Među biračima u te dvije države postoji jasno raspoloženje protiv dosadašnjih izabranih dužnosnika, protiv demokrata i protiv Obame, a njihovi guverneri imat će ključnu ulogu u prekrajanju izbornih okruga idućih godina, što je od bitnog utjecaja na izbore.

'Kuda ide Ohio, tuda ide i cijela zemlja. Zato pazite na Ohio', izjavio je Kasich za Fox News u utorak navečer. John Richard Kasich (58), bivši je republikanski kongresnik i predsjendik odbora za proračun Predstavničkog doma. U Kongres SAD-a biran je devet puta od 1983. do 2001. Po struci politolog, čest je gost i analitičar na TV mreži Fox News. Živi u Westervilleu sa suprugom Karen i blizankama Emmom i Reese. Njegova biografija otkriva osobnu tragediju iz 1987., kada su mu roditelji poginuli u prometnoj nesreći.