HDZ KRITIZIRA

'Ograničavanje minusa na tekućem je socijalistička odluka'

20.02.2013 u 14:02

Bionic
Reading

Nakon najave o smanjivanju plaća u javnom sektoru, ali i o ograničavanju minusa po tekućim računima, o svemu se još jednom odlučio oglasiti HDZ, čiji su bivši potpredsjednici Vlade i ministri poručili da je očito da Vlada više ne vlada situacijom

'Ovakvi potezi Vlade i odluke koje su najavljene zorno i jasno pokazuju da Vlada baš ne vlada situacijom. Najava smanjivanja plaća u državnoj službi dva mjeseca nakon što je počela fiskalna godina pokazuje da postoje veliki problemi u izvršavanju proračuna. Proračun je donesen u studenom i tada je planirano smanjivanje mase plaća za dvije milijarde. Vlada tada nije donijela ni najavila odluku ovakve vrste kojom bi se osiguralo smanjivanje mase plaća', poručila je bivša HDZ-ova ministrica financija Martina Dalić.

Ovakvi potezi, osim što pokazuju probleme u izvršavanju proračuna, ukazuju i na probleme u održavanju stabilnosti javnih financija, poručili su u HDZ-u.

Najavljeni rebalans neće donijeti rješenje i stabiliziranje javnih financija ukoliko ne bude praćen trogodišnjim programom gospodarskog rasta u kojem će se obrazložiti i precizno prikazati mjere kojima će se stabilizirati proračun i kojima će se potaknuti rast i zaustaviti ubrzani pad gospodarstva. Bez takvog konzistentnog i usklađenog programa rada Vlade ovo će sve ostati ad hoc mjere koje bi mogle dovesti u još veće probleme', kazala je Dalić

Osvrnula se i na predloženi Zakon o potrošačkom kreditiranju, kojim Vlada namjerava ograničiti minuse po tekućim računima.

'Administrativnom mjerom ukinuti pravo ugovaranja visine minusa po tekućim računima znači zacementirati pad gospodarstva u ovoj godini. Prisiliti administrativnim mjerama stanovništvo bilo da ugovara druge kredite i druge oblike kredita ili ih prisiliti na štednju znači i dalje poticati pad gospodarstva. Ne razumijemo smisao i potrebu Vlade za takve odluke, jer ipak živimo u tržišnom gospodarstvu u kojem postoji sloboda ugovaranja i u kojem postoji sloboda uspostavljanja poslovnih odnosa', poručila je Dalić.

Osobno, kako je rekla, smatra da se radi o socijalističkoj odluci. 'Ako je netko više godina ili desetljeća uredan klijent banke i s njom ima uredno poslovanje, zbog čega se toj osobi ograničava pravo da s bankom ugovori minus po tekućem računu koji je veći od plaće? Zašto se klijentima banke i građanima odriče pravo da na temelju svog poslovnog kredibiliteta s bankom ugovaraju proizvode kako im to odgovara, pa makar i minus po tekućem računu', zapitala se Dalić


Na poteze Vlade osvrnuo se i njen stranački kolega, bivši potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević

Opasni su oni koji voze sporo ili brzo, imaju loše gume, ali su smrtonosno opasni oni koji voze u krivom smjeru na autocesti', poručio je Milošević, preporučivši Vladi da, ako već neće slušati stručnjake iz oporbe, u pomoć pozove strane stručnjake. Premijera Milanovića još jednom je pozvao da dođe u Sabor i zastupnicima objasni kako će ostvariti gospodarski rast od 1,5 posto u ovoj godini.

S obzirom da je premijer Milanović, objašnjavajući odluku o smanjenju plaća, kazao da je Kukuriku koalicija dolaskom na vlast zatekla zemlju u katastrofalnom stanju, novinari su Dalić i Miloševića upitali osjećaju li se i oni odgovornim zbog donošenja takvih odluka i trenutnog stanja.

Premijer Milanović je preuzeo vlast prije više od godinu dana i stoga mislim da je argument pozivanja na prethodnike iscrpljen i ovdje sasvim promašen. Među ostalim i stoga jer je sadašnja Vlada zatekla situaciju u kojoj je bio zaustavljen pad gospodarstva, u kojoj je bio zaustavljen rast nezaposlenih. Situacija nije bila jednostavna, i to nitko ne bi tvrdio, međutim ostavljene su određene osnove na kojima je trebalo nastaviti graditi oporavak hrvatskog gospodarstva. Međutim premijer Milanović se odlučio za politiku porezne presije i povećanja poreznih opterećenja svih sektora. Smanjio je doprinos za zdravstveno osiguranje, ali je uveden porez na dividendu, i to s retroaktivnim učincima. Rezultat u 2012. za prva tri kvartala je -1,78 posto i rast nezaposlenih za 48 tisuća samo u jednoj godini', kazala je Dalić.

'Građani od ove Vlade ne očekuju da se izvlači na prethodnike, kakvi god oni bili, nego očekuju konačno čuti što može, zna i koji su ciljevi osim porezne represije', zaključio je Milošević.