PRORADILA MEĐUDRŽAVNA SURADNJA

Ognjen Šimić ipak u zatvor?

09.04.2010 u 21:20

Bionic
Reading

Ministarstvo pravde BIH konačno je zaprimilo zahtjev hrvatskog Ministarstva pravosuđa za izdržavanje kazne u slučaju Ognjena Šimića. Po svemu sudeći, Šimić, inače pravomoćno osuđen na pet godina zatvora, može pakirati kofere za zatvor jer je cijela stvar, tvrde nadležni, samo stvar protokola

Šimić će na slobodi provesti još mjesec dana, koliko Ministarstvu pravde Federacije BiH treba da kod mjerodavnog suda u Sarajevu provjeri je li nalog Županijskog suda u Rijeci za Šimićevo privođenje pravno ispravan. Ta provjera, je, kaže tajnik Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić, sada stvar protokola.

Halilagić je potvrdio da je Ministarstvo pravde BIH od hrvatske strane zaprimilo još sedam zahtjeva za uhićenje bjegunaca. 'Iz Hrvatske smo dobili osam predmeta, ali su četiri bila nepotpuna. Ove predmete smo proslijedili mjerodavnim sudovima koji trebaju potvrditi presude u Hrvatskoj, a kasnije poslati osuđenike na izdržavanju kazne u BiH', kazao je Halilagić za Večernji list.

Halilagić nije htio odavati imena osuđenika iz ostalih zahtjeva, a slično je bila raspoložena i glasnogovornica hrvatskog Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić. 'Iznošenje imena moglo bi se doživjeti kao svojevrsna opstrukcija postupka', poručila je Dovranić. Naime, otkrivanjem imena bjeguncima bi se moglo signalizirati da je vrijeme za novi bijeg, odnosno da im ni BiH više nije sigurna zemlja.