policija u akciji

Oglasio se USKOK o uhićenjima desetak osoba koje se sumnjiči za utaju poreza

04.03.2021 u 13:17

Bionic
Reading

Iz USKOK-a su oko podneva tek kratko komentirali jutrašnja uhićenja desetak osoba, koji se sumnjiče da su državu oštetili za 15 milijuna kuna

Iz USKOK-a su tek poručili da su u tijeku uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji kao rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija.

Navedene radnje provode se u odnosu na više osoba i trgovačkih društava za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela vezana za utaju poreza u sastavu zločinačkog udruženja, dodali su, piše Jutarnji list.

Podsjetimo, policija je rano jutros upala u domove i poslovne prostore većeg broja osoba, te su započeli pretrese na temelju odgovarajućih naloga koje je USKOK ishodio od nadležnog suca istrage Županijskog suda.

Prema prvim informacijama, osumnjičene osobe tereti se da su u sklopu organizirane grupe, odnosno u sastavu zločinačkog udruženja, činili razna kaznena djela, prvenstveno poreznih utaja.

Navodno se radi o spornim transakcijama između više tvrtki u kojima su osumnjičenici koristili model tzv. nestajućih trgovaca, kako bi utajili Porez na dodanu vrijednost. Na taj su način tijekom dužeg vremenskog perioda izbjegli plaćanje PDV-a i oštetili državni proračun, kako ih se sumnjiči, za višemilijunski iznos. Navodno se radi oko 15 milijuna kuna.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, sva uhićenja obavljena su na području Zagreba. Navodno su kao glavni organizatori utaje poreza označeni 39-godišnji S. B. i 42-godišnji S. B. koji su, kako ih se sumnjiči, stvarno vodili koloplet tvrtki korištenih za utaje PDV-a.