moslavačka afera

Oglasio se gradonačelnik Kutine o teškim optužbama za nepotizam i uhljebljivanje; napao zviždačicu Cvrtilu: Imala je osvetnički nagon...Radnici su se neprestano žalili na nju

08.09.2021 u 10:28

Bionic
Reading

Kutinski gradonačelnik Zlatko Babić (HDZ) odbacio je u srijedu optužbe o političkom kadroviranju ustvrdivši da su napadi na njega iskonstruirani i da svom radu nema mrlje koja bi mogla naštetiti HDZ-u, njemu ili njegovoj obitelji

Babić se na konferenciji za novinare ogradio od optužbi za kadroviranje i politički utjecaj na članove Gradskog vijeća, koje su objavljene u "24 sata".

Te su dnevne novine prenijele izjave Adrijane Cvrtile (HSLS), direktorice Eko Moslavine, tvrtke za gospodarenje otpadom koja je u većinskom vlasništvu Grada Kutine, koja je prijavila je Babića i njegovog koalicijskog partnera Davora Kljakića (HSLS) Uskoku.

Cvrtila tvrdi da je preko tvrtke koju je vodila, po nalogu njih dvojice, zapošljavala članove HDZ-a, HSLS-a i njihovu rodbinu.

Također kaže da su kupljena najmanje dva oporbena vijećnika kako bi Babić imao podršku u kutinskom Gradskom vijeću. Optuženi su navodno utjecali na zapošljavanje i visinu plaća pojedinim zaposlenicima.

Cvrtila je svoje tvrdnje potkrijepila i tonskim snimkama telefonskih razgovora.

Babić je optužio Cvrtilu za spletkarenje, manipulacije i ucjene, ustvrdivši da je tvrtku vodila samostalno i bez ičijeg utjecaja, što se očitovalo i otpuštanjem većeg broja zaposlenika koji su tamo zaposleni u vrijeme vlasti SDP-a.

"Očekujem da će objaviti namještenu snimku razgovora sa mnom"

"Snimljeni telefonski razgovori su inscenirani, kako bi joj poslužili za ucjene, ali ja ucjene neću dozvoliti. U Eko Moslavini je mnogo problema i postala je upitno njeno poslovanje i sudbina tvrtke. Uz prijetnje Cvrtila je počela objavljivati i snimke. Očekujem da će možda objaviti i neku namještenu snimku razgovora sa mnom", rekao je Babić.

  • +6
Zlatko Babić Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Eko Moslavina je u suvlasništvu Kutine, Popovače i općine Velika Ludina, ali je iz Popovače već najavljeno kako će od početka iduće godine samostalno obavljati odvoz komunalnog otpada. To bi za Eko Moslavinu bio kraj, kaže Babić.

Dodao je kako poslovni izvještaj Eko Moslavina u Skupštini društva nije dobio niti jedan glas, što još nije zabilježeno.

Babić je poručio da spreman surađivati sa svim državnim institucijama, koje će možda istraživati aferu, a na pitanje o ostavci rekao je da su njega izabrali građani te ga oni mogu i smijeniti na izborima.

Upitan je li u HDZ-u pokrenut neki postupak odgovorio je kako je razgovarao sa čelnicima Gradske i Županijske organizacije HDZ-a i objasnio o čemu se radi.

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak nakon izbijanja afere raspustio je kutinski i županijski ogranak HSLS-a, koji je vodio Babićev prvi suradnik Davor Kljakić.