ŠIRENJE PANIKE

Oglasila se i policija, evo kako se misle obračunati s lažnim vijestima o migrantima

08.11.2018 u 13:00

Bionic
Reading

Događaj s navodnim 'ilegalnim migrantima' u Samoboru, o kojem je jučer progovorio šef HSS-a Krešo Beljak, samo je jedna u nizu lažnih prijava i vijesti koje su ovih dana poplavile društvene mreže i javnost. Kako se nose s lažnim prijavama i vijestima, upitali smo i Ministarstvo unutarnjih poslova

Poplava lažnih vijesti vezanih uz migrante koja se pojavila posljednjih dana dobila je i prvi nastavak priče. Naime, šumar iz Like prijavljen je zbog širenja lažnih vijesti.

Tomislav J. (34) iz Otočca, piše Jutarnji list, gotovo je završio kao priča u dnevniku jedne nacionalne televizije, u kojem je trebao svjedočiti o tome kako ga je grupa migranata pretukla bukovim kolcem, međutim ispostavilo se da se čovjek napio pa je htio poslodavcima, Hrvatskim šumama, opravdati kašnjenje i izmislio je napad, tako barem smatra policija. Potvrdili su u PU ličko-senjskoj (ne navodeći identitet osobe) da su muškarca prekršajno prijavili zbog 'izmišljanja ili širenja lažnih vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana'. Ovo je prva takva prijava vezana uz širenje lažnih vijesti o migrantima.

No okrivljeni Tomislav i dalje se smatra žrtvom, a ne počiniteljem. Za Jutarnji list kazao je da ih je uhvatio u šumi i slikao mobitelom te da im je govorio: 'Foto, polis, foto, polis.' Mislio ih je, kaže, slikati pa taj dokaz predati policiji. Potom je osjetio jak udarac granom po leđima, a kad je pao, još i po kuku.

'Onda je jedan od njih rekao: ‘No fajt, pis, pis’ pa sam i ja krenuo u priču: ‘Pis, pis.' Sve sam lipo s njima pričao i onda su me pustili. Čim sam uhvatio prvi signal, zvao sam policiju. I što se dogodilo? Mene uhitili na kraju, bio sam tri sata na ispitivanju, završio na poligrafu. Optužili me da sam dobio novac od televizije za snimku. Ispao ja kriminalac, a ne oni', ispričao je Tomislav.

I dok policija uvijek, ako utvrdi namjeru, može podignuti prijavu za širenje lažne vijesti, upitali smo Ministarstvo unutarnjih poslova imaju li ikakav dugoročni plan ili strategiju kojom se misle obračunati s pojavom lažnih informacija i širenjem panike.

'Zbog mogućnosti brzog širenja informacija, suočeni smo s većim brojem lažnih vijesti. Većina događaja koji su se u proteklom razdoblju dovodili u vezu s migrantima pokazali su se lažnima nakon provjera. Ne može se svaki sigurnosni incident dovesti u vezu s migrantima niti za to postoji opravdanje. Nadležne policijske uprave redovito će izvješćivati o svim sigurnosno interesantnim događajima, a također ćemo redovito demantirati lažne vijesti', odgovorili su na upit tportala iz MUP-a.

'Policija će se, kao i do sada, odazvati na svaku traženu intervenciju i postupati prema prekršiteljima, međutim, kao što smo i ranije naveli, nema opravdanog razloga za širenje panike bilo koje vrste. Stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj nije narušeno', zaključuju u MUP-u.

Na GP-u Maljevac migranti probili policijski kordon, hrvatska policija postavlja ogradu Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL