DOMIŠLJATI PODOLŠAK

Oglas hrvatske tvrtke uznemirio Srbiju

19.04.2012 u 09:38

Bionic
Reading

Zanimanje za natječaj za zapošljavanje 300 ljudi u operativnom i pozivnom centru, odnosno ukupno 800 do jeseni, koliko je ovih dana u Srbiji najavila hrvatska tvrtka Commodum vita, ubrzo je splasnulo kada su srpski mediji otkrili da je vlasnik tvrtke Igor Podolšak ujedno vlasnik sličnih poduzeća u Hrvatskoj za izravnu prodaju parfema i drugih proizvoda, poput zagrebačkog poduzeća DAL-KORBARA i varaždinske HORA-e, koja je u studenom prošle godine završila u stečaju. Podolšak poručuje da to nije točno i da mu sve podmeću bivši zaposlenici, ali, sudeći prema interesu srpskih medija i potvrdi iz Hrvatske da je vlasnik tvrtke u stečaju koja je za sobom ostavila puno dugova, čini se da Podolšak neće lako pronaći nove zaposlenike ni u Beogradu

'Stečajni upravitelj HORA-e, koja je preko podružnice poslovala i u Osijeku, došao je do zaprepašćujućih podataka. Primjerice, da su evidentirani prihodi iznosili 5,59 kuna, a troškovi 2.947.268,93 kuna. Njezini bivši radnici, koji su otkaze dobivali preko noći, podnijeli su u prosincu i kaznenu prijavu po kojoj se postupa', veli nam Siniša Miličić, čelnik Regionalnog industrijskog sindikata (RIS), dodajući da je utvrđeno da je cjelokupno poslovanje išlo uz sustavno kršenje propisa, a posebno propisa vezanih uz računovodstveno knjigovodstvene poslove.

HORA je prestala poslovati u siječnju prošle godine, a od veljače nije imala zaposlenih. Osnova djelatnosti bila je otpremanje i dostava promidžbenog materijala parfema, izravno na kućne adrese kupaca, a za što su se naplaćivali manji iznosi od oko 95 kuna, i to neposrednom naplatom, bez ikakvih uplata na žiroračun.

'Posao se sastojao od toga da radnici zovu građane obavještavajući ih da su besplatno dobili dva skupocjena parfema i da jedino moraju podmiriti troškove dostave koji iznose 95 kuna. Kako bi vam donijeli parfeme, dostavljači koriste osobna vozila, a nemaju nikakvu nadoknadu putnih troškova ili amortizacije. Od naplaćenog troška dostave smiju zadržati 20 kuna, a u slučaju da 'sretni dobitnik' odbije pošiljku, dostavljač nema pravo na povrat realnih troškova i oduzima mu se pet kuna od plaće. Radnici rade za oko 3.500 kuna bruto, a iznos plaće se smatra poslovnom tajnom, čije odavanje predstavlja tešku povredu radnog odnosa', upozoravali su početkom godine u Regionalnom industrijskom sindikatu, a o čemu je pisao Regionalni tjednik.

Iako se zbog manjkave poslovne dokumentacije nije moglo utvrditi knjigovodstveno stanje obveza stečajnog dužnika, iz prijavljenih tražbina proizlazi da HORA ima obaveze za neisplaćene plaće i druga prava iz radnog odnosa prema zaposlenicima u iznosu od 132.104 kuna, dok za isporučenu robu i usluge duguje 1.239.835 kuna.

'Ne postoji mogućnost namirenja vjerovnika prema stanju obveza i imovine. Naime, dokument koji je sastavila direktorica HORA-e, a nosi naslov 'Popis opreme HORA d.o.o.', sadrži paušalne i neprovjerene navode o vrsti i količini imovine.

Prema iskazu odgovorne osobe, imovina bi se trebala nalaziti na području Osijeka, i to na više lokacija, odnosno u stanovima i poslovnim prostorima. Međutim, na tim lokacijama imovine nema. Na lokacijama Bračka 146 i Trg slobode 8 nije bilo ničega, dok se u Valpovu i Čepinu nije moglo pronaći niti pak dobiti bilo kakve informacije u vezi imovine stečajnog dužnika. No, stečajni upravitelj je u Osijeku sa sigurnošću utvrdio da su iza stečajnog dužnika ostali značajni dugovi i veći broj građana koji se osjećaju prevarenim, upozoravaju u RIS-u.

Do završetka ovog članka nismo uspjeli doći do Podolšaka jer je u Srbiji, ali donosimo njegovu izjavu srpskim medijima kako su 'sve to podvale bivših zaposlenika koje je tužio i sve sporove dobio'. Dodao je i da mu podmeće i sindikat, kojeg je također htio tužiti, ali da ni sud nije mogao naći taj fantomski sindikat'. Predsjednik RIS-a se čudi ovakvim navodima.