KOGA ĆE GENERAL POVUĆI ZA SOBOM?

Odvjetnik: Kruljac nije šutio u ratu pa neće niti sada

Bionic
Reading

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Mladen Kruljac i još četiri osobe uhićene zbog navodnih malverzacija sa zemljištem noć će provesti u jedinici za zadržavanje Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u Osijeku, nakon čega će sutra biti odvedeni na ispitivanje u osječki USKOK, doznaje se od njihovih branitelja

Kruljčev branitelj, osječki odvjetnik Marko Dumančić najavio je večeras u Osijeku da će Kruljac sutra biti ispitan u USKOK-u zbog sumnji da je zlouporabio položaj i ovlasti, te da će aktivno iznositi svoju obranu.

Nakon što je Kruljac oko 18 sati doveden u osječko-baranjsku policiju, s njim se sastao Dumančić koji je novinarima rekao da se njegova branjenika sumnjiči zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Na novinarski upit hoće li general Kruljac aktivno iznositi obranu, ili će se braniti šutnjom, Dumančić je kazao da njegov klijent ni u ratu nikada nije šutio, pa će se i ovoga puta braniti kao pravi hrvatski vojnik.

Osim Kruljca, prema neslužbenim podacima, uhićene su još četiri osobe koje se sumnjiči za zlouporabe ovlasti ili pomaganja u zlouporabama - poduzetnik Ivan Rimac, čelnik brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković, načelnik općine Sibinj Ivica Batinić i nekadašnji vijećnik Ivan Mišković.

Miškovićev branitelj, osječki odvjetnik Zdravko Dumančić, rekao je Hini da su danas u policiji obavljeni obavijesni razgovori i da nije bilo formalnog ispitivanja. O detaljima ni mi nismo mogli ništa saznati, jer je riječ o predmetu USKOK-a koji je tajan, kazao je Dumančić. Za policiju je rekao da je bila korektna i da im je omogućila kontakt s branjenicima.

Nakon ispitivanja u USKOK-u znat će se hoće li protiv njih biti pokrenuta istraga i zatražen istražni zatvor, o čemu bi trebao odlučivati istražni sudac Županijskog suda u Osijeku.

Policija je tijekom dana pretražila Kruljčevu kuću u Zagrebu, prostorije zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu te kuću u Slavonskom Brodu. U USKOK-u se danas nije mogla dobiti službena informacija o predmetu istrage. Neki su mediji objavili da je Kruljac uhićen zbog sumnji u malverzacije oko 27 hektara zemljišta na području općine Sibinj kod Slavonskog Broda.

'Ako me uhitite, progovorit ću o svemu'

'Ako me uhitite, progovorit ću o svemu', zaprijetio je nedavno u petak uhićeni general Mladen Kruljac najvišim vojnim dužnosnicima i predstavnicima. Budući da je bio upoznat s tijekom istrage, zaprijetio je da neće potonuti sam.

Nekoliko izvora za Jutarnji list je potvrdilo tu informaciju, ali i najavu da će Kruljac progovoriti i o navodnim zlouporabama generala zbora i bivšeg načelnika GS-a OS-a RH Josipa Lucića s kojim je često bio u sukobu.

Zapovjednik Kopnene vojske najavio je da će progovoriti i o zamjeniku načelnika Glavnog stožera OS-a RH, generalu Slavku Bariću, te o ulozi pojedinih generala u 'aferi kamioni'. Najozbiljniju prijetnju uputio je jednom od najviših časnika HV-a koji je, kako tvrdi Kruljac, u alkoholiziranom stanju najavio da želi likvidirati poznatoga hrvatskog novinara, autora više tekstova o ratnim zločinima u Slavoniji.