AFERA MAESTRO

Odvjetnici žele odustati od obrane

11.12.2008 u 13:18

Bionic
Reading

Odvjetnici optuženih u slučaju 'Maestro' zatražili su da im Hrvatska odvjetnička komora protumači mogu li prestati sa zastupanjem svojih stranaka nakon što im sud nije dozvolio uvid u snimke temeljem kojih je USKOK podigao optužnicu protiv 8 optuženika

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem Ivane Kršul odbilo je obrani ustupiti audio i video snimke za koje USKOK tvrdi da dokazuju kako su optuženici, među kojima su i dva potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) tražili i primali mito.

Obrana zbog toga tvrdi da više ne može zastupati svoje klijente u skladu s Kodeksom odvjetničke etike, pa jedini izlaz vide u odustajanju od obrane. Smatraju da se zabranom uvida u snimke telefonskih razgovora i sastanaka optuženika onemogućava djelotvorna obrana, na što, tvrde, ne mogu pristati zbog svoje savjesti i iskustva.

Uvid u snimke pohranjene na petstotinjak CD-ova i stotinjak DVD-a sud je jučer odbio ističući da će prijepisi svih razgovora i susreta, bitnih za postupak, biti pročitani na glavnoj raspravi.

Sutkinja Kršul danas je pojasnila svoju odluku, dodajući da se na ovaj postupak odnosi tek 212 CD-ova sa snimkama telefonskih razgovora i 27 DVD-ova tajnih video snimki. Ostatak snimki, po mišljenju sudskog vijeća, odnosi se na izdvojeno suđenje Ivanu Gotovcu i Svjetlanu Staniću u predmetu nazvanom 'mali Maestro' ili na osobe koje nemaju veze s ovim suđenjem.

Na današnjoj raspravi sutkinja je pročitala i 17 stranica na kojima se nalaze popisi dokumenata, izvješća, ugovora, pravilnika ili pisma namjere koji su predloženi kao dokazi.

Braniteljica drugooptuženog Roberta Peše odvjetnica Višnja Drenški Lasan stavila je primjedbu na te dokumente ustvrdivši da je riječ o nezakonitim dokazima.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi se trebao preslušati dio spomenutih snimki.

Bivše potpredsjednike HFP-a Josipa Matanovića i Roberta Pešu te još šestero suoptuženih tereti se za malverzacije s prenamjenom zemljišta Ciglane Nin, prodajom dionica hotela Živogošće i Podgora, pretvorbom Osječke pivovare i procjenom zemljišta Badela.

Osim za primanje i davanje mita USKOK ih tereti za pomaganje u primanju mita, izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne, udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, te pomaganje i poticanje na te zlouporabe.