ZAHTJEV USKOK-U

Odvjetnici traže spis o Sanaderu

24.01.2011 u 12:36

Bionic
Reading

Odvjetnici bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera podnijeli su zahtjev USKOK-u da im se omogući uvid u spis protiv njihova branjenika, a uz zahtjev je priložena i dokumentacija s njegova saslušanja u Austriji krajem 2010, jer branitelji smatraju da je Sanader na tom saslušanju iznio obranu i time ispunio zakonski uvjet da se obrani dopusti uvid u spis, izjavio je danas jedan od Sanaderovih odvjetnika, Goran Suić

'Sanader je na taj način iznio obranu i imamo puno pravo da nam se dopusti uvid u spis. Čekamo odgovor od USKOK-a da vidimo hoće li nam, kada i na koji način biti dopušten uvid u spis', izjavio je Suić za Hinu.


Naglasio je da je Sanader nakon uhićenja u Austriji već saslušan i da je iznio obranu, odnosno rekao da se ne osjeća krivim za ono što ga se u Hrvatskoj tereti te da bi na isti način postupio i da je bio u Hrvatskoj.

Sanader je uhićen 10. prosinca u Austriji, a u iduća je dva dana bio saslušavan pred sucem istrage u Salzburgu, gdje je rekao da se ne osjeća krivim za ono što ga se tereti u Hrvatskoj - zloporabe položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i Diokija te udruživanja s ostalim osumnjičenima u izvlačenju novca iz ministarstava i državnih tvrtki preko marketinške agencije Fimi medije.

Proteklog vikenda je u intervjuu za austrijski dnevni list Salzburger Nachrichten izjavio da neće pristati na pojednostavljen postupak izručenja Hrvatskoj dok god ne bude u detaljima upoznat sa svime čime ga se tereti u Hrvatskoj.

'Mojim odvjetnicima u Zagrebu još uvijek nisu dali uvid u spis. Stoga ne znam pojedinosti o tome što mi se stavlja na teret. Dok to ne bude slučaj, sigurno neću pristati na pojednostavljeni postupak izručenja', rekao je Sanader.

Viši zemaljski sud u Linzu prošloga tjedna odbio je Sanaderovu žalbu na ekstradicijski pritvor, navodeći da se on zbog teških optužbi i očekivane visine kazne za djela za koja ga se tereti u Hrvatskoj te zbog opasnosti od bijega ne može zamijeniti blažim sredstvima.

Bivši predsjednik hrvatske Vlade u ekstradicijskom je pritvoru u Austriji od uhićenja 10. prosinca zbog tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog sumnje u umiješanost u korupciju. I austrijske su vlasti počele svoju istragu protiv Sanadera kojeg sumnjiče za pranje novca preko jedne tirolske banke.