PROMJENE NA PRISAVLJU

Odvjetnici preuzeli HRT

08.12.2009 u 11:03

Bionic
Reading

Programsko vijeće HRT-a razriješilo je, nakon što su dali mandate na raspolaganje, s dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Vanju Sutlića, ravnatelja HR-a Davora Mezulića, ravnatelja HTV-a Blagu Markotu i šefa glazbene proizvodnje Josipa Guberinu. Umjesto njih, na mjesta vršitelja dužnosti imenovani su Josip Popovac (v.d. glavnog ravnatelja), Mislav Stipić (HTV), Zoran Mihajlović (HR), Sanda Vojković-Smiljanić (glazbena proizvodnja)

Novoizabrani vršitelji dužnosti istu će obnašati do izbora novog vodstva kuće na Prisavlju, a na svojim funkcijama mogu ostati maksimalno šest mjeseci.

Natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a trajat će 30 dana od njegova raspisivanja u Narodnim novinama, što bi se trebalo dogoditi kroz koji dan, a nakon što se izabere novi šef svih šefova, raspisat će se natječaj za ostale podružnice (HTV, HR, glazbena proizvodnja).

Pretpostavlja se da bismo kompletno novo vodstvo javne televizije i radija mogli imati do proljeća iduće godine.

Hloverkina smjena

Vijeće je dalo v.d. Ravnateljstvu tri dana, a Hloverki Novak-Srzić rok od sedam dana da se očituje o zahtjevu bivšeg ravnatelja HTV-a Blage Markoteda se Hloverka, glavna urednica Informativnog programa, razriješidužnosti. Hloverka je trenutno na bolovanju, a nakon što sve objestrane očituju, Vijeće bi trebalo imenovati vršitelja dužnosti za njezinu poziciju.

Za Sutlićevu, Guberinu i Mezulićevu smjenu izjasnilo se devet vijećnika, dok je jedan bio protiv. Markota povjerenje nije dobio od osam vijećnika, jedan listić je bio nevažeći, a jedan protiv.

Zoran Popovac izabran je na prijedlog dopredsjednika Vijeća Siniše Grgića, a ujedno je on bio i jedini novi kandidat jer je postojala mogućnost da i smijenjeno vodstvo ostane vršitelj dužnosti dok se ne izabere novi tim ljudi.

Na funkciju vršitelja dužnosti izabran je sa sedam glasova za, jednim protiv i dva nevažeća.

'HRT se našao u teškoj situaciji, želio sam podmetnuti svoja leđa i pomoći kući', kazao je Popovac i dodao da se neće kandidirati ni za jedno mjesto u Ravnateljstvu kad se raspiše javni natječaj jer je mu je želja da u naredne četiri godine ostane na mjestu glavnog producenta HTV-a na kojem je do sada radio. Da ne želi ni na jednu funkciju nakon što im isteče tehnički mandat, potvrdio je i Stipić.

Popovac i Stipić po struci su diplomirani pravnici, Mihajlović je diplomirani ekonomist, a Vojković-Smiljanić muzikologinja i povjesničarka umjetnosti.

Milas predsjednik Vijeća

Na početku sjednice članovi Programskog Vijeća HRT-a izabrali su novog predsjednika Zvonka Milasa,koji je dobio šest glasova podrške, a njegov protukandidat HašimBahtijari osvojio je četiri glasa vijećnika HRT-a. Milas je u igru zapredsjednika ušao na prijedlog Želimira Mesarića, a Bahtijarija jepredložila Marina Škrabalo. Sam Bahtijari predlagao je za predsjednicu Vijeća Anju Šovagović, ali je onda kandidaturu odbila pod obrazloženjem da se ne osjeća sposobnom za tu dužnost.

Izuzev Stipića koji je na televiziji radi tek godinu dana kao glavni tajnik, svi ostali imaju dugogodišnji staž na Prisavlju. Popovac je na HRT- u 1997. radio je kao producent u većini programa, a posljednja tri na poziciji glavnog producenta.

Stipić pak ima dugogodišnji staž u odvjetništvu u kojem je imao i privatnu praksu, bio je savjetnik u HUP-u i voditelj pravnog tima Hitroreza.

Vojković-Smiljanić
na HRT-u je tri i pol godine kao pomoćnica smijenjenog Guberine, a prije toga radila je u HNK, Koncertnoj direkciji Zagreb gdje je bila zamjenica ravnatelja, potom u Ministarstvu kulture kao šefica ministrova kabineta, a na Prisavlje je stigla iz izdavačke kuće Cantus. 

Prije nego što su izabrani vršitelji dužnosti, i bivši ravnatelji odlučili su dati mandate na raspolaganje, što je samo eufemizam za ostavke.

Sutlić je rekao da mandat daje jer nije imao dovoljno kritičnu masu za brze promjene.

'Izostala je i potpora Vlade i Sabora za otvaranje novih kanala, a potporu nisam imao ni od Programskog vijeća. Kad sam sapunice dao na javni natječaj, saznao sam da je to početak mog kraja', istaknuo je Sutlić.

Dodao je da su izmišljene afere služile za rušenje njegovog dostojanstva i vjerodostojnosti te da mandat daje na raspolaganje da još jednom vidi ima li podršku Programskog vijeća.

Podršku nije dobio, pa je, kao i njegov prethodnik Mirko Galić, postao još jedan glavni ravnatelj HRT-a koji nije odradio mandat do kraja.