ostaju 2 kandidata

Odvjetnica Lidija Horvat povukla kandidaturu za predsjednicu Vrhovnog suda: Ne želim sudjelovati u javnom cirkusu

01.03.2021 u 15:40

Bionic
Reading

Odvjetnica Lidija Horvat u ponedjeljak je povukla svoju kandidaturu za predsjednicu Vrhovnog suda ističući da ne želi sudjelovati u "javnom cirkusu u koji se pretvorio izbor za jednu od najviših dužnosti unutar pravosudnog sustava"

"Ovim putem povlačim kandidaturu za mjesto predsjednika/predsjednice Vrhovnog suda Republike Hrvatske, obzirom da ne želim sudjelovati u javnom cirkusu u koji se pretvorio izbor za jednu od najviših dužnosti unutar pravosudnog sustava.

Očigledno je da se ovdje ne radi o izboru najboljeg i najkvalitetnijeg kandidata kao što je jasno i da se neće poštivati procedura predviđena zakonom.

Stoga mi moje profesionalne i moralne osobine ne dozvoljavaju da u takvom postupku sudjelujem", navela je Horvat u dopisu Državnom sudbenom vijeća.

Ona se, kao jedna od troje kandidata, ranije prijavila na javni poziv Državnog sudbenog vijeća koje je, prema Zakonu o sudovima, kandidature 17. ožujka proslijedilo Uredu predsjednika RH Zorana Milanovića.

No, predsjednik je već dan kasnije izjavio da neće podržati nikoga od prijavljenih, a uz Horvat se javio i aktualni predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa te odvjetnik Šime Savić.

I dok je saborska većina, kao i dio oporbe, isticala da se izbor novog čelnika Vrhovnog suda mora provesti prema Zakonu o sudovima, s Pantovčaka su naknadno poručili da predsjednik neće odustati od svog ustavnog prava da Saboru predloži kandidata za predsjednika Vrhovnog suda te da će to biti osoba koja je spremna uvesti promjene u sudstvo čijim je trenutnim stanjem nezadovoljan velik dio građana.

U međuvremenu Ustavni sud je potvrdio da je zaprimio prijedlog za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o sudovima koji je podnio Dario Juričan te da će prijedlog riješiti u razumnom roku.