'ZAR NISTE ČULI ZA KGB?'

Odvjetnica iz 'maestra' odbacila sve optužbe

23.04.2009 u 12:06

Bionic
Reading

U nastavku suđenja za tzv. veliki maestro svoju je obranu iznijela četvrtooptužena odvjetnica iz Buja Asja Piplović koja je kao i ostali optuženici odbacila sve što je Uskok stavlja na teret

ZAGREB - 'Niti jedna rečenica iz optužnice nije točna', kazala je Asja Piplović dodajući da je sve što je radila bio isključivo njen odvjetnički posao. Osvrnula se i na tajne snimke sastanka s Uskokovim pouzdanicima Joškom Kuzmanićem i Mihajlom Mošnogorskim rekavši da su snimke prikazane u sudnici skraćivane i prekidane odnosno da iz njih nije bilo vidljivo koliko su ti razgovori stvarno trajali.

Mošnogorski joj se, kaže u prvom susretu predstavio kao predstavnik 'Zborne komande Istre'. Na pitanje što to točno znači, pouzdanik je kazao: 'Zar niste čuli za KGB i koliko su oružja nabavili za Hrvatsku te koliko je Hrvatska dužna'.

Ustvrdila je da je i u tjednu prije uhićenja primila više telefonskih prijetnji, no zbog straha ih nije odmah prijavila policiji. Dodala je i da pred Hrvatskim fondom za privatizaciju, s čijom dvojicom bivših potpredsjednika sjedi na optuženičkoj klupi nije zastupala niti jedan predmet osim privatizacije zemljišta na predjelu Facinka kod Poreča koji je Vlada kasnije izravnom pogodbom darovala Gradu Poreču.

I optuženi Mladen Jandriček i Mane Medić odbacili su sve optužbe koje im se stavljaju na teret, pa tako i da su bivše zaposlenike Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) poticali na nezakonitosti.

'S nikim se nisam udružio zbog počinjenja kaznenih djela, a posebno ne s Asjom Piplović koja mi je nevjenčana supruga i s kojom sam u dugogodišnjoj vezi', kazao je Jandriček.

Dodao je i da bivšeg voditelja Službe prodaje nekretnina HFP-a, trećeoptuženog Igora Petlevskog nije poticao na odavanje tajni ili zlouporabu položaja i ovlasti niti je to mogao učiniti.

Svaku povezanost s Petlevskim u obrani je odbacio i osmooptuženi Mane Medić, profesor s osječkog Ekonomskog fakulteta kojega se tereti da je bez javnog natječaja koristio odmaralište u Gradcu, ranije u vlasništvu srbijanskog grada Kragujevca.

'Petlevskog sam prvi puta vidio na sudskom hodniku', kazao je Medić, dodajući da se Fondu obratio kao instituciji na prijedlog arhitektice koja je vodila uređenje spornog objekta u Gradcu. 'Optužene iz Fonda nisam poznavao i smatram da nikoga nisam poticao na kaznena djela', dodao je Medić.

Sudsko vijeće danas je produljilo pritvor prvooptuženom Josipu Matanoviću, bivšem potpredsjedniku Fonda.

Suđenje se obranama preostalih optuženika nastavlja u ponedjeljak, 27. travnja.