140.000 KUNA VIŠE

Odustali od najbolje ponude u korist Fime

01.02.2010 u 22:54

Bionic
Reading

I dok za medije tvrdi da je sve ono što je o sastanku u Vladi u proljeće 2007. rekao Damir Mihanović “gnusna laž” , bivši premijer Ivo Sanader poslao je preko posrednika već neke poruke jednom poznatom odvjetniku da bi želio razgovarati o slučaju Fimi-Media

Navodno bi se do kraja tjedna moglo doznati hoće li Sanader s njime i dogovoriti taj susret.

Istraga o poslovanju Fimi-Medije koja traje već mjesecima usredotočena je trenutačno na analizu prikupljene dokumentacije te razgovore sa sudionicima sastanka.

Vesna Bakran, predsjednica Uprave Hrvatske lutrije, potvrdila je da je bila na razgovoru u USKOK-u zbog Fimi-Medije, ali ništa više nije željela reći. Za USKOK operativni dio posla obavlja PNUSKOK (policijski USKOK) i u tijek istrage upućen je uzak krug ljudi. PNUSKOK bi se mogao baviti čak i vlastitom kućom jer su i tijekom mandata bivših ministara neki promidžbeni poslovi dodjeljivani Fimi-Mediji.

Damir Mihanović, član Uprave Croatia osiguranja koji je prvi javno u Jutarnjem listu, a potom i na HTV-u iznio tvrdnje da je premijer Sanader sugerirao dodjelu poslova tvrtki Nevenke Jurak, bliske prijateljice Mladena Barišića, nedavno smijenjenog HDZ-ova rizničara, dobio je policijsku zaštitu kao i njegova obitelj.

On je prijavio i prijetnje koje je dobivao sredinom siječnja.

Istraga policije i USKOK-a o Fimi-Mediji ima nekoliko smjerova, pa se u međuvremenu otkrivaju novi poslovi koje je ta tvrtka dobivala od države.

Tako je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje u ljeto 2008. godine za organizaciju svečanosti otvaranja radova na obnovi željezničke pruge Vinkovci - Tovarnik angažirala agenciju Birt iz Zagreba koja je za svoje usluge tražila 60.000 kuna.

Nekoliko dana nakon obavijesti da su dobili posao, vodstvo tvrtke telefonski su bez ikakvog obrazloženja obavijestili da su izgubili posao. Posao je dan agenciji Fimi-Media Nevenke Jurak koja je za isti posao tražila i dobila 200.000 kuna, saznaje Jutarnji list

Cijeli događaj trebao je biti organiziran na visokoj razini s obzirom na to da je projekt sufinancirala Europska komisija i očekivao se dolazak ministra financija Šukera i predstavnika Europske komisije.

U Vladinoj Agenciji odlučili su kontaktirati nekoliko marketinških agencija koje bi, po njihovu mišljenju, mogle organizirati cjelokupnu proslavu. Prema našim informacijama, kontaktirane su tri agencije i zatražene financijske ponude. Među pozvanima bile su i agencija Birt iz Zagreba i Fimi-Media.

Kako u Đeletovcima nije bilo nikakvih resusa, za organizaciju događaja bilo je potrebno dovesti svu infrastrukturu te dogovoriti restorane u Vinkovcima gdje će nakon svečanosti uzvanici otići na ručak.

Nakon pregleda terena agencije su poslale ponude, a najpovoljnija je bila ona agencije Birt koja je iznosila 60.000 kuna.

Nevenka Jurak, vlasnica Fimi-Medije, prema našim informacijama, za istu je uslugu tražila 200.000 kuna.

Djelatnici Birta krenuli su u obilazak terena, ugovaranja nabave šatora, dogovaranje restorana, podizvođača i i slično.

No, samo nekoliko dana nakon primanja obavijesti da su dobili posao, uslijedio je novi poziv iz Središnje agencije. Šokiranom vodstvu Birta priopćeno je da su posao izgubili.

Na pitanja zašto nije bilo nikakvog odgovora. Tada, kako saznajemo, nisu ni znali da je posao dobila Nevenka Jurak, ali im je bilo jasno da su posao izgubili na nečiju intervenciju.

I kada su u Birtu već pomalo zaboravili na izgubljeni posao, kontaktirao ih je pomalo zbunjeni iznajmljivač šatora rekavši im da jedna druga agencija sada nudi daleko veću cijenu za iznamljivanje šatora nego što je bila ponuda Birta.