SUPERNOVA U ZADRU

Oduševljenje i jeza zbog novog šoping centra

16.11.2010 u 07:41

Bionic
Reading

Nedavno otvaranje velikog šoping centra Supernova u Zadru, koji je čak proglašen i najvećim u Dalmaciji, u nekih je stanovnika Zadra i okolice izazvalo oduševljenje, te ih je velik broj i nekoliko sati čekalo na otvorenje nove trgovačke meke, dok je u drugih izazvalo revolt. Naime, ovi potonji se boje da bi otvorenje ovakvog centra, koje nije samo raj za šopingholičare, već je i mjesto gdje se može potrošiti nekoliko sati po kišnom i hladnom vremenu, moglo u potpunosti ugasiti život u zadarskoj staroj gradskoj jezgri – Poluotoku

Na Poluotoku već neko vrijeme trgovine sve teže i teže izdržavaju, pa se tako svako malo zatvori koja trgovina, a na njezinom mjestu osvane ili banka ili pizza cut. Građani, posebno oni koji žive na Poluotoku, ovih se dana zbog ovakve situacije boje da bi Poluotok mogao postati mjesto na kojem će raditi samo banke, državne i gradske ustanove te caffe barovi i restorani brze prehrane. Obrtnici se boje da bi se moglo dogoditi da Poluotok živi isključivo tijekom ljetne sezone.

'Mogu reći da u posljednje vrijeme obrtnicima na Poluotoku zaista nije lako. Naime, uz cijene najma koje su dosta visoke, mi moramo plaćati i spomeničku rentu, koju obrtnici ili tvrtke u drugim dijelovima grada ne moraju plaćati. Također, građani prilikom dolaska na Poluotok moraju plaćati parkiralište, što je još jedan faktor koji odbija kupce i građane iz stare gradske jezgre', rekao je Mladen Malta, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zadra. On, kao i njegove kolege obrtnici, smatra da se gradska vlast mora odlučiti u kojem smjeru želi razvijati Poluotok te da o tome obavijesti i obrtnike koji će se onda prilagoditi.

Izgleda da se s Maltom slažu i brojni stanovnici Zadra, od kojih je jedan ili njih nekoliko, u noći s petka na subotu, brojevima označio sve napuštene poslovne prostore na području Poluotoka. Pojedinac ili više njih na papirima formata A 4 isprintali su brojeve te su tako, idući od ulice do ulice starom gradskom jezgrom, označili 100 praznih poslovnih prostora!

Ovom noćnom akcijom, izgleda, željeli su upozoriti na sve veći broj praznih prostora, od kojih se velik broj preselio u velike trgovačke centre.

Zvonimir Vrančić, zadarski gradonačelnik, rekao je da treba uzeti u obzir da je Zadar iznimno važno središte te da kao takvo ima dva godišnja razdoblja – prvo, kad je grad prepun turista i drugo - kad turista nema.

'Ove godine u Zadru je boravilo oko 300.000 posjetitelja koji su registrirani pri Turističkoj zajednici, a ukoliko im pribrojimo i one koji nisu registrirani, možemo reći da je u našem gradu bilo i tek će doći oko 400.000 posjetitelja. Svi oni imaju različite i široke potrebe, pa tako neki idu u muzeje, neki u restorane, drugi u kafiće ili trgovine.

Ipak, navala turista se događa tijekom turističke sezone, dok nakon nje u gradu ostane oko 90.000 stanovnika i tome se sad trebamo prilagoditi', objasnio je Zvonimir Vrančić i dodao da je još jedan faktor u cijeloj ovoj priči taj da smo svi svjedoci masovnog širenja ponuda koja u sezoni može izdržati, ali kad se broj korisnika smanji sa 400.000 na 90.000, onda te ponude ima previše. Vrančić smatra da je ponuda izvan turističke sezone prevelika i novi trgovci ili ugostitelji uzimaju dio kolača onima koji su na tržište došli prije.

'Mislim da je Poluotok i dalje najatraktivnija zona u gradu, posebno za trgovinu i ugostiteljstvo jer je to naša povijesna jezgra i mislim da će to uvijek i ostati bez obzira na konkurenciju trgovačkih centara. Poslovni prostori na Poluotoku, posebno oni na atraktivnijim lokacijama, uvijek će biti zanimljivi i mislim da će uvijek dobro raditi. Mi iz gradske uprave ne možemo diktirati tko će kad i kako raditi, ali činimo što možemo da povijesnoj jezgri damo značaj da postane što atraktivnija', za kraj je rekao zadarski gradonačelnik istaknuvši da je uvjeren da Poluotok nikada neće odumrijeti.