DRAKONSKE MJERE

Odsjekli ruke petorici lopova

23.07.2010 u 19:48

Bionic
Reading

Mjera, vrlo stroga i kontroverzna, iako se nalazi u Kaznenom zakoniku, a temelji se na islamskom tumačenju zakona, sharija, izvršena je u zatvoru u gradu Hamedan, 300 kilometara jugozapadno od Teherana

'Kada se jedna ruka nauči na krađu i kada vrši zlo nad ljudima, mora biti odrezana', izjavio je Akbar Biglari, pravosudno dužnosnik Hamedana, obrazlažući mjeru nad lopovima koji su ponovno bili osuđeni zbog istih zločina.

Da preduhitri kritike organizacija za zaštitu ljudskih prava, Biglari je kazao da je mjera drastična, ali se izvršava kada lopovi ponavljaju djelo i kada se ustanovi da prekršili čak 16 stavki KZ-a. Što drugim riječima znači da ruku gubi lopov koji je počinio najmanje 100 kaznenih djela, ako je punoljetan, ako je djelovao slobodno.

Među djelima koji se imputiraju nesretnicima koji su ostali bez ruke je krađa stoke, automobila, provale u domove. Biglari smatra da je to sankcija koja djeluje preventivno na druge moguće delinkvente.

Iran je u fokusu medijske pažnje svijeta zbog okrutnih mjera kakve su ovdje opisane ili smrt kamenovanjen preljubnica (ili preljubnika) što je kazna koja u zatvoru, unatoč stotinama tisuća potpisa koje je prikupio Amnesty International, čeka majka Sakineh Mohammadi Ashtiani.