CRKVICA GOSPE OD TARCA

Održana komemoracija za poginule vatrogasce

30.08.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Ispred crkvice Gospe od Tarca u istoimenoj uvali na otoku Kornatu održana je komemoracija i molitva za 12 vatrogasaca poginulih u kornatskoj tragediji koju je služio fra Mate Roščić

U nazočnosti obitelji poginulih vatrogasaca, predstavnika državnog vrha, lokalnih političara, predstavnika vatrogasnih zajednica i dobrovoljnih vatrogasnih društava te brojnih Šibenčana, Vodičana i Tišnjanaca fra Mate Roščić podsjetio je da je to molitva za spokoj duša poginulih vatrogasaca, ali i osobit znak čuvanja uspomene na ljude koji su život izgubili obavljajući svoju dužnost na opće dobro.

No ni u ovom trenutku ne može se zaobići činjenica da obitelji i nakon dvije godine od kornatske tragedije traže istinu i cjelovit uvid, rekao je Roščić.

Dodao je kako je shvatljivo djelomično nezadovoljstvo obitelji dosadašnjim istragama, rekonstrukcijama i vještačenjima tragedije zbog toga što ne postoji jednoznačan odgovor pa i dalje postoje brojne sumnje i upiti.

Stoga obitelji ne vjeruju u teoriju o eruptivnom požaru ili fenomenu izgaranja nehomogene plinske smjese, rekao je Roščić, ocjenjujući da otuda dolaze i sumnje obitelji o uklanjanju ključnog dokaza, ali i odgovornosti u lancu zapovijedanja vojske, policije, spasilačkih službi.

Hrvatsko društvo, podsjetio je, bremenito je političkim, gospodarskim i društvenim problemima i gubitkom istinskih i kršćanskih vrijednosti. U takvom stanju kao da je zaglavila i istina o kornatskoj tragediji, zaključio je Roščić, dodajući kako je vrlo važno da se na mjestu stradavanja 12 vatrogasaca podigne spomenik u sjećanje na njih.