BUSHEVIM STOPAMA

Odobreno 106 milijardi dolara za Irak i Afganistan

17.06.2009 u 08:17

Bionic
Reading

Predstavnički dom američkog Kongresa u utorak je, nakon višetjedne rasprave, donio zakon o financiranju ratnih operacija u Iraku i Afganistanu sa 106 milijardi dolara do kraja rujna ove godine, unatoč protivljenju lijevog krila većinskih demokrata, koje se ne slaže sa slanjem američkih pojačanja u Afganistan

Zakon je izglasan sa 226 glasova za i 202 protiv, nakon pritisaka predsjednika Baracka Obame, predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi, ministra financija Tima Geithnera i drugih demokratskih čelnika da se osigura dovoljna potpora. Za zakon je na kraju glasovao 221 demokrat, dok su 32 bila protiv.

Većina republikanaca podržala je zakon, jer je potpora američkim snagama ključni dio njihove političke platforme, no protivili su se dodacima Bijele kuće, poput sredstava za Međunarodni monetarni fond (MMF), što su u raspravi osuđivali kao rasipanje za 'globalnu sanaciju'. Senat bi mogao prihvatiti zakon kasnije ovoga tjedna.

U skladu s kongresnom praksom dodavanja nenamjenskih proračunskih stavki uz svaki zakon, u njemu je predviđeno 4.5 milijardi dolara za poticanje kupnje ekonomičnih automobila, te 7.7 milijardi dolara za suzbijanje epidemije svinjske gripe.

Kongres je odbacio zahtjev administracije za 80 milijuna dolara namijenjenih zatvaranju centra za osumnjičene za terorizam u bazi Guantanamo na Kubi. Glasovanje je otežavala skupina demokrata koji su dugo tražili potpuno američko povlačenje iz Iraka i Afganistana, no većina republikanskh kongresnika podržala je zakon, što je olakšalo njegov prihvat.