BIJELA KUĆA RAZOČARANA

Odobren šerijatski zakon u dolini Svat

14.04.2009 u 22:49

Bionic
Reading

Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari je pod pritiskom konzervativaca potpisao uredbu kojom se uspostavlja islamski zakon u dolini Svat na sjeverozapadu zemlje što je do sporazuma za okončanje talibanskog nasilja

MINGORA - Bijela kuća je izrazila razočaranje rekavši da je odluka protivna američkim ciljevima promicanja demokracije i ljudskih prava. Kritičari pakistansku vladu optužuju da je pokazala nedostatak volje i spremnosti za borbu protiv talibana i Al Kaide.

Zardari je uredbu potpisao u ponedjeljak navečer nakon što je nacionalna skupština odobrila rezoluciju koja preporuča usvajanje uredbe.

Mnogi stanovnici doline koja se nalazi sjeverozapadno od Islamabada nadaju se da će sporazum donijeti mir nakon 18 mjeseci krvoprolića.

Svat je do 2007. bio jedna od glavnih pakistanskih turističkih atrakcija dok se u dolinu nisu infiltrirali muslimanski gerilci iz uporišta na afganistanskoj granici kako bi podržali radikalne klerike.

Nakon vojnih ofenziva bez rezultata i neuspjelog mirovnog sporazuma vlasti su u veljači prihvatile zahtjev islamista da se uvede šerijatski zakon.