DROPULIĆ DALA ZELENO SVJETLO

Odobren golf koji uništava Vransko jezero!

20.07.2010 u 13:07

Bionic
Reading

Ministarstvo prostornog uređenja ministrice Marine Matulović-Dropulić dalo je zeleno svjetlo 80 milijuna eura vrijednom projektu golemog golf igrališta s luksuznim vilama i hotelom na lokaciji Baštijunski brig kraj Biograda na Moru, čiji je investitor tvrtka Golf centar Biograd poduzetnika Antuna Mikeca, inače vlasnika poznate zagrebačke građevinske tvrtke VMD Promet

U Rješenju, koje potpisuje državni tajnik za okoliš Nikola Ružinski, navodi se da je Ministarstvo odbilo primjedbe javnosti koje su se odnosile na orinofaunu, onečišćenje podzemnih voda i Vranskog jezera te potencijalnog smanjena dotoka vode u Vransko jezero.

Od ukupno čak 140 hektara ili 1,4 milijuna četvornih metara površine zahvata, 90 posto predviđeno je za uređenje golf terena, dok će se na 10 posto ili 140.000 četvornih metara smjestiti 700 kreveta u hotelu s četiri zvjezdice, vilama kategorije pet zvjezdica i apartmanima minimalne kategorije tri zvjezdice.

Kako je vidljivo iz priložene studije utjecaja na okoliš, Mikecov projekt predviđa dvokatni hotel s potkrovljem površine 5.000 četvornih metara, sa 175 kreveta, 114 vila s ukupno 420 kreveta i deset apartmanskih zgrada s ukupno 105 kreveta.

Golf tereni gradili bi se u dvije faze, od čega u prvoj dva terena s po devet rupa i golf vježbalište, a u drugoj još jedan teren s devet rupa.

Uz igralište će biti smještena klupska kuća, servisne zgrade i drugi prateći sadržaji, dok će pejzažno zelenilo zauzimati 6,9 hektara.

Na području projekta trenutačno se nalazi odlagalište otpada Baštijunski brig koje bi se saniralo paralelno s gradnjom igrališta te više zaštićenih arheoloških lokaliteta oko kojih bi se oblikovao arheološki park.

Sve prolazi, sve...

Osim ekoloških udruga i Parka prirode Vransko jezero, primjedbe na projekt Ministarstvu je uputilo i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, između ostalog navodeći da prilikom izrade studije utjecaja na okoliš, iako je riječ o međunarodno važnom području za ptice, nije bio angažiran - ni jedan ornitolog.

No Ministarstvo je potom angažiralo ornitologa koji je utvrdio da štetnog utjecaja na ptice nema i odobrilo projekt.

Prema ranijem pisanju Slobodne Dalmacije, Antun Mikec u svojem vlasništvu ima oko 25 hektara planirane površine, za 80 hektara čeka izvlaštenje Hrvatskih šuma, a na još 15 državnih hektara plaćat će koncesiju.

Mikecov projekt privukao je pažnju javnosti kada je 2008. godine ustanovljeno da tvrtku koja ga treba realizirati vodi njegov sin Neven Mikec, tadašnji tajnik kabineta ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića, a sadašnji zamjenik šefa hrvatske misije pri UN-u. Mlađeg Mikeca u međuvremenu je na čelu tvrtke zamijenio otac.