JELKO KACIN ZA OSLOBOĐENJE:

'Odnosi Hrvatske i Slovenije nikada nisu bili bolji'

22.01.2012 u 13:48

Bionic
Reading

Zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin ocijenio je kako odnosi Hrvatske i Slovenije 'nikada nisu bili bolji' nakon što su dvije države 'na politički zreo i odgovoran način' dogovorile rješenja graničnog spora

U intervjuu kojega je u nedjelju objavilo sarajevsko "Oslobođenje" Kacin je istaknuo kako je to ujedno dobar primjer za sve zemlje zapadnog Balkana kako rješavati bilateralne probleme.

'Zbog emotivnog naboja koji je postojao, do sporazuma nije došlo ranije jer su političari na obje strane eksploatirali ovu temu no na to je sada stavljena točka. Odnosi Hrvatske i Slovenije nikada nisu bili bolji', izjavio je Kacin

Komentirajući poteškoće oko uspostave nove slovenske vlade Kacin je oštro optužio bišeg slovenskog predsjednika Milana Kučana da podupire secesionističku politiku koju unutar Bosne i Hercegovine vodi Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republika Srpska.

Odgovarajući na upit o mogućim vezama Zorana Jankovića s Dodikom, Kacin je kazao kako ne vjeruje da bi slovenska vanjska politika i u slučaju da premijer postane Janković doživjela značajnije izmjene.

'No nesumnjivo je da je Kučan, svojevrsni politički mentor Jankovića za ulazak u nacionalnu politiku, u više navrata demonstrirao jasan stav potpore politici Republike Srpske kojim Banja Luka drži u blokadi čitavu BiH', kazao je Kacin

Dodao je kako osobno misli da Kučana diskreditira njegova 'potpora slabo prikrivenim težnjama Dodika za samostalnošću RS-a a još više pozivanje Dodika na Kučanov stav'.

Komentirajući nedavnu kontroverznu proslavu obljetnice osnutka RS, Kacin je kazao kako je to dobar pokazatelj da se politika u BiH ponovo vodi oko simbola i da se umjesto ključnih pitanja kakvo je gospodarstvo ponovo postavlja nacionalni identitet.

'Postojanje entiteta u BiH jeste realnost ali poanta političkih organizacija pa i entiteta u BiH jeste da osiguraju uvjete za normalan život i radna mjesta a ne da služe za samopromociju', kazao je Kacin dodajući kako nazočnost srbijanskog predsjednika Borisa Tadića proslavi 9. siječnja ne bi bilo toliko problematično kada bi on posjećivao Sarajevo makar toliko redovito koliko i Banju Luku.

Kacin, koji je i posebni izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, ističe kako bi sada bilo veoma važno da Beograd pokaže spremnost provesti sporazume postignute s vlastima Kosova o rješavanju praktičnih pitanja poput slobode kretanja, razmjene zemljišno-knjižnih knjiga te priznavanja sveučilišnih diploma.

Izrazio je nadu kako će Srbija poduzeti sve što je nužno da bi prije zasjedanja Vijeća Europske unije 1. ožujka dokazala kako čini sve ne bi li normalizirala odnose s Kosovom jer o tome ovisi mogu li se u Beogradu nadati statusu kandidata za članstvo u EU.