POLITIČKA IGRA U ISTRI

Odluka o Brijuni Rivijeri 'pada' nakon 20 sati?

28.07.2011 u 12:09

Bionic
Reading

I dalje nije poznato hoće li sutra, kako se najavljivalo, premijerka Jadranka Kosor potpisati s istarskim županom Ivanom Jakovčićem ugovor o provedbi razvojnog programa Brijuni Rivijera. Naime, iako je to bio plan IDS-a, tome se žestoko usprotivio predsjednik SDP-a Zoran Milanović, što je izazvalo iskrenje među partnerima u Kukuriku koaliciji

Odluka o tome hoće li sutra na naslovnicama portala osvanuti nasmiješene fotografije premijerke Jadranke Kosor i istarskog župana Ivana Jakovčića ovisit će o dva današnja sastanka. Naime, već za 17 sati sazvana je hitna sjednica Skupštine Istarske županije koja bi trebala dati prethodnu suglasnost za ugovor. No kako sada stoje stvari, ugovor neće dobiti podršku istarskog SDP-a. Predsjednik županijske Skupštine i predsjednik istarskog SDP-a Dino Kozlevac na jučerašnjoj izvanrednoj press konferenciji potvrdio je da SDP-ovci neće podržati potpisivanje ugovora s vlašću samo tri mjeseca prije izbora.

'Smatramo da prijedlog ugovora treba ići u redovnu proceduru u kojoj će se na miru razgovarati o pojedinostima. Vlada je imala osam godina vremena da pokrene projekt, ali nije učinila ništa. Očito nije bilo političke volje i želje. I sada se odjednom želi napraviti sve da se ugovor potpiše. To je sastavni dio predizborne kampanje i projekt se koristi u te svrhe. Protivimo se potpisivanju ugovora s vladom na odlasku. Ugovor treba potpisati s novom vladom', jasan je bio Kozlevac, iz čijih se riječi moglo zaključiti da SDP nema problema sa samim projektom, nego samo s tajmingom potpisivanja ugovora.

Da će projekt realizirati nova vlada, bio je i stav šefa SDP-a Zorana Milanovića, koji je jučer uvjeravao novinare da Jakovčić neće potpisati ugovor s Kosor jer su IDS i SDP ipak u koaliciji. 'To je, pretpostavljam i vjerujem, prvi pravi projekt koji će potpisati i realizirati kada dobijemo povjerenje građana Jakovčić, Istra i hrvatska Vlada (op.a. nova vlada) nakon punih osam godina zavlačenja aktualne vlasti HDZ-a. Osam godina se to nije htjelo realizirati. To je nešto što se ne radi tri mjeseca prije izbora i, ponavljam, to je prvi projekt koji ćemo realizirati kada dobijemo povjerenje ljudi u Hrvatskoj, u Istri koja je, kao i svaka druga regija, zaslužila više pažnje. To može biti moje obećanje s pokrićem Istri i tom dijelu Hrvatske', rekao je jučer Milanović

Iako su se pojavile kuloarske informacije da je između Milanovića i Jakovčića došlo do žustre rasprave, Jakovčićev komentar nije bilo moguće dobiti jer se nije javljao na naše pozive. Nešto pričljiviji bio je IDS-ovac Damir Kajin, koji nam je kazao da će više moći reći nakon sjednice predsjedništva IDS-a koja počinje u 20 sati. Naime, na njoj bi IDS-ovci trebali donijeti konačnu odluku o tome hoće li Jakovčić potpisati ugovor.

Za Kajina dileme nema. 'Činjenica je da ćemo, ako prolongiramo potpisivanje ugovora, izgubiti dvije godine i naći ćemo se ponovno u poziciji da imamo manje inozemnih ulaganja od Crne Gore. S druge strane, projekt će se sigurno realizirati u mandatu Zorana Milanovića, odnosno nove vlade', prenosi Glas Istre Kajinovu izjavu.

Dok će se politička odluka o potpisivanju ugovora donijeti večeras na sastanku predsjedništva IDS-a, ona konačna odluka ovisit će i o suglasnosti županijske Skupštine te općine Fažana. SDP, po svemu sudeći, neće dati suglasnost u Skupštini, a isti scenarij trebao bi se ponoviti i u općini Fažana, gdje je SDP na vlasti.