JOSIPOVIĆ VS. GLAVAŠ

'Odlikovanja su pitanja časti, a ne metala'

12.08.2010 u 13:13

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović oduzet će odlikovanja Branimiru Glavašu bez obzira što je on izjavio medijima da ih je prodao, jer se tu u prvom redu radi o pitanju časti, a ne metala od kojega je sačinjeno odličje

Branimir Glavaš je izjavio da je prodao ili da će prodati svoja odličja te da zbog toga predsjednik Republike Hrvatske nema više potrebu iščitavati presudu Vrhovnog suda za ratni zločin u Osijeku i donositi odluku o oduzimanju odličja Glavašu.

'Oduzimanje odlikovanja je pitanje časti, a ne oduzimanja metala. Što se tiče upita upućenih predsjedniku Republike hoće li Branimiru Glavašu oduzeti odličja nakon pravomoćne presude za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Osijeku, Ured predsjednika Republike ističe da će se u ovome slučaju postupiti sukladno zakonu te da primjenu zakona neće spriječiti nikakva prodaja metalnih znakova časti.

Branimir Glavaš može pokloniti, prodati, uništiti ili učiniti bilo što s metalnim odličjem kao fizičkim znakom časti, ali čast ne može ni prenijeti, ni prodati, ni otuđiti. Moralni sadržaj časti koji nosi odličje sukladno zakonu daje i oduzima predsjednik Republike Hrvatske', stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika RH.