TRIBINA U SPLITU

Odlagalište u Lećevici je prevara i ekocid

10.03.2010 u 12:25

Bionic
Reading

U utorak navečer je u pinakoteci splitske crkve Gospe od zdravlja održana javna tribina koja je i prije samog održavanja izazvala reakciju iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Tema tribine je bila najava gradnje Centra za gospodarenje otpadom na lokaciji Lećevica u zaleđu Splita. Domaćini skupa su bili fra Luka Delić i franjevci u Splitu. Gosti predavači su bili dr. Srećko Božičević, geolog i hidrogeolog, te dr. Stanko Uršić, fizikalni kemičar

Dva stručnjaka su s dva potpuno različita aspekta rasvijetlila problem planirane gradnje navedenog odlagališta na lokaciji Lećevica. Prostor pinakoteke je bio ispunjen do posljednjeg mjesta i građanstvo je iskazalo veliki interes za temu.

Bila je prisutna i skupina ekoloških aktivista iz Lećevice koji su odlučni u svojoj nakani da zaštite svoj zavičaj. Fra Luka Delić je nakon pjesme zbora franjevaca pozdravio prisutne riječima: 'Bog uvijek prašta, čovjek ponekad, ali priroda nikad!' Nakon njega prvi dio predavanja je održao dr. Srećko Božičević. On je prisutne upoznao s manipulacijama tijekom rada na ekološkoj studiji o pogodnosti kraške lokacije Lećevica za gradnju odlagališta. Skrenuo je pažnju na činjenicu da će sva nečistoća iz odlagališta podzemnim tokovima zagaditi rijeku Jadro, izvor pitke vode za Split i okolicu, ali i druge podzemne tokove koji završavaju u širem podmorju Splita.

Nervoza u Ministarstvu

Reakcija i mail odaslan iz Ministarstva zaštite okoliša,prostornog uređenja i graditeljstva nekoliko sati prije održavanja tribine ukojem se tvrdi da se građani bez pravih razloga protive projektu, po svemuje sudeći odraz nervoze i zabrinutosti. U njihovom očitovanju se navodi da su zalokaciju Lećevica izrađene studije i da će se za gospodarenje otpadom koristitinajnovije tehnologije, što dodatno potvrđuje sumnje u namjere Ministarstva. Nervoznureakciju je možda izazvala i otvorena podrška u Dalmaciji moćnih i utjecajnihfranjevaca ekolozima.

 

Ukazao je i na manipulaciju prilikom bojanja vode za simulaciju podzemnih tokova koje nije izvršeno u adekvatno vrijeme kada je vodostaj i količina vode relevantna za mjerenje te potpuno odbacuje studije u režiji ministarstva.

Drugi dio predavanja je održao dr. Stanko Uršić i on je prije svega naglasak stavio na razliku između smeća i otpada te razliku između ekološkog i neekološkog rješenja problema. 'Treba prestati varati općinstvo, radi se o preskupom, suludom i nepotrebnom projektu. Lećevica je bez ikakve sumnje antiekološki projekt', rezolutno je rekao Stanko Uršić.

Otpad nije smeće

Obrazložio je to kraćim predavanjem o razlici između smeća i otpada. Ekološki sustavi koji podrazumijevaju odvajanje otpada, papira, metala, organskog otpada i plastike rezultiraju redukcijom mase otpada na pet do deset posto od ukupne mase. Za primjer je elaborirao mnoge primjere iz susjednih zemalja, ali iz SAD-a i Kanade koji su recikliranje otpada doveli do razine od 90 do 95 posto.

Jedini takav pozitivni primjer u Hrvatskoj dosad je projekt zbrinjavanja otpada na otoku Krku gdje se investiralo u sustav recikliranja i odvajanja otpada, a koji je koštao deset puta manje od nekih ponuđenih skupih sustava spalionica smeća. Uršić napominje da je u Hrvatskoj na dijelu neracionalno razbacivanje proračunskih sredstava na uvoz i gradnju ekološki neprihvatljive tehnologije koja nas košta pet do deset puta više od ekološki prihvatljivog sustava odvajanja i zbrinjavanja otpada.

Primjenom takvog ekološkog modela, kojim se znatno smanjuje masa otpada, u Splitu je moguće na postojećoj lokaciji Karepovac doći do kvalitetnog rješenja i zaštiti kraške podzemne tokove vode u ovom dijelu Dalmacije te rijeku Jadro. Ekološko rješenje zbrinjavanja otpada bi u konačnici i znatno manje koštalo na nivou cijele države. Uršić je na kraju naglasio, referirajući na crkvu Gospe od zdravlja, mjesto održavanja tribine, da je proizvodnja smeća djelo protiv čovjeka, prirode, ali i protiv Boga. Predavanje je bilo burno pozdravljeno i nastavilo se pitanjima i razgovorom okupljenih građana, prisutnih stručnjaka i ekoloških aktivista.